Het nieuwe vlonderpad bij landgoed Monnikenberg.
Het nieuwe vlonderpad bij landgoed Monnikenberg. Foto: Provincie Noord-Holland
Column GNR

De Groene Schakel

Natuur en Milieu

GNR Op het landgoed Monnikenberg en in natuurgebied Anna’s Hoeve ten zuiden van Hilversum werken de provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat samen aan De Groene Schakel. Dit is een natuurverbinding tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug. 

Natuurverbindingen, zoals bijvoorbeeld faunatunnels en natuurbruggen, zijn essentieel voor het overleven van dier- en plantensoorten. Dankzij deze verbindingen is er uitwisseling met andere gebieden, waardoor de natuur gezond blijft en inteelt wordt voorkomen.

De Groene Schakel bestaat uit een faunatunnel onder de A27 en een natuurbrug over de spoorlijn Hilversum-Amersfoort ter hoogte van Anna’s Hoeve. Zo wordt de natuur tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi met elkaar verbonden. 

Ook wordt gezorgd voor de ontwikkeling van de natuur rondom de faunatunnel en de natuurbrug. Zo is het voormalig Monnikenwater hersteld en er is een nat heidegebied aangelegd. Een deel van de oude akker is opnieuw ingericht als foerageergebied voor de das die in dit gebied leeft. Een gedeelte van Monnikenberg is rustgebied voor dieren en voortaan afgesloten voor bezoekers.

Ook zijn de recreatievoorzieningen in Anna’s Hoeve en Monnikenberg verbeterd. Met de aanleg van de nieuwe wandelvlonders over het herstelde Monnikenwater is de herinrichting van het landgoed Monnikenberg afgerond. Er is een prachtig aaneengesloten en afwisselend natuurgebied voor mens en dier ontstaan.

Daan Eijben, boswachter

Tip! Nieuwsgierig geworden naar De Groene Schakel? Je kunt nog tot begin 2023 elke maand mee met een gratis excursie naar de faunatunnel. Daarna stopt deze excursie. Meld je aan via gnr.nl/agenda.

Foto: Annepaul Roukema

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant