De nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
De nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Foto: Waterschap AGV

Ilias Admi nieuwe jeugdbestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Natuur en Milieu

REGIO - Ilias Admi (14) uit Amsterdam-Zuidoost is de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zijn missie: jongeren bewust maken van de impact als er een dijk doorbreekt. Op donderdag 24 november wordt de tiener officieel geïnstalleerd als jeugdbestuurder.

Ilias Admi was een van de zes kandidaten die tijdens het spannende slotdebat streed om de functie van jeugdbestuurder. Voor dit event was op het hoofdkantoor van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een arena gebouwd waar de kandidaten zich voor een groot publiek via een Lagerhuisdebat konden voorstellen en hun ideeën pitchen.

Plicht

Een professionele jury besliste uiteindelijk wie de winnaar werd. Juryvoorzitter Peter Smit en lid dagelijks bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht roemde de tiener om zijn heldere ideeën en vermogen om een groot publiek te overtuigen. “Dit is de stem van de toekomst en we hebben de plicht om daar naar te luisteren”, aldus Peter Smit. “Het waterschap wordt door klimaatverandering alleen maar belangrijker. Deze generatie zal nog meer dan ons de gevolgen ondervinden van droogte, extreme hoosbuien en een stijgende zeespiegel. Ilias Admi laat zien dat hij in staat is om thema’s van het waterschap zoals sterke dijken, voldoende water en klimaatadaptatie bij zowel jongeren als volwassen weet te activeren en onder de aandacht te brengen.”

De jonge Amsterdammer wil jongeren bewust maken van de taken van het waterschap: “Heel veel jongeren weten niet wat de impact is als er een dijk doorbreekt. Dan stroomt een groot gedeelte van Nederland onder water. Ik vind het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Ik denk dat via entertainment we dit voor elkaar kunnen krijgen, daarom wil ik graag een film gaan maken die jongeren inspireert rondom het thema water.” Ilias Admi was hiervoor onder andere kinderburgemeester van Amsterdam.

Jongeren tussen de 14 en 18 jaar kunnen jeugdbestuurder zijn van het waterschap. Een jeugdbestuurder vormt dé link tussen Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en jongeren. Een jeugdbestuurder heeft de belangrijke taak om het waterschap onder de aandacht te brengen bij zowel jongeren als volwassenen. Hierbij vertegenwoordigt de jeugdbestuurder het jongerenperspectief op onderwerpen als klimaatadaptatie, schoon water en droge voeten. De jeugdbestuurder mag dit op geheel eigen wijze in vullen.

Tijdens het slotdebat.
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant