Een mannetjes-merel op zijn vaste stek.
Een mannetjes-merel op zijn vaste stek. Foto: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten: Voorjaar in de lucht

Natuur & Milieu

REGIO - “We hebben te maken met een snelle - en zeer welkome - temperatuurstijging en daardoor barst het voorjaar tijdelijk even los”, vertelt boswachter Angelique Aarts van Natuurmonumenten. Zij merkt het in de omgeving van het Naardermeer, maar vooral ook dichter bij huis. 

“Door zo’n plotselinge temperatuurstijging zijn er deze dagen ineens allerlei voorjaarstekenen in de natuur”, gaat ze verder. “De futen baltsen in paartjes, buizerds miauwen, de eerste bloeiende dotterbloemen zijn gezien en de zon geeft warmte op je gezicht. En het lekkerste is wel de vogels die ’s ochtends zingen!”

Voorjaarskriebels

“Ineens krijg je dan de voorjaarskriebels deze dagen. In het Naardermeer komt er echt weer leven in de brouwerij!” Miauwende buizerds vliegen hoog in de lucht, sneeuw- en lenteklokjes staan volop in bloei en ’s ochtends klinken er volop vogels. De natuur staat ineens in de voorjaarsstand. En dat merk ik ook volop in mijn tuin.” 

Dat betekent voor mannelijke vogels bijvoorbeeld een plekje afbakenen om te broeden en een partner te vinden. “Ik hoorde deze week ’s ochtends uitgebreid de merel zingen. Dat zijn de mannetjes, pikzwart met gele snavel, die zijn druk dan. In de ochtend draagt geluid verder en gelijkmatiger. Onze menselijke activiteiten komen ook rustig op gang. Ideaal om op een goede zangplek te zitten en merels in de buurt te laten weten dat jij hier je territorium hebt”,  aldus Aarts.

Repertoire 

Het is ook handig om allemaal tegelijk te zingen. Aarts: “Zo weet je precies waar je buurman zit. Die buurman is voor veel vogels individueel te herkennen. Na een tijdje ken je dan je buren, en dat geeft rust: geen kapers op de kust.” Maar het belangrijkste is natuurlijk: met een breed repertoire aan riedels een partner aantrekken! Als er een paartje wordt gevormd, bouwen ze een nest in een dichte struik. Vanaf eind maart leggen merels dan de eerste eieren. “En er zijn natuurlijk veel meer vogels die je nu hoort; de roodborstjes en winterkoninkjes die hier jaarrond blijven bijvoorbeeld. En naast ons kantoor op Stadzigt in Naarden zit altijd een heel clubje mussen. Die is nu druk met elkaar in de heggen en onder het dak van de schuur. De komende weken is echt een heerlijke tijd.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant