De biomassacentrale in Diemen
De biomassacentrale in Diemen Foto: G.J. Schultz

Raad van State zet groot vraagteken bij vergunning biomassacentrale Diemen

Natuur en Milieu

DIEMEN - De kans is vrij groot dat de Raad van State een streep gaat zetten door de omgevingsvergunning voor de omstreden biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. Volgens milieuorganisatie Mobilisation for the environment (MOB) is de brandstof voor de centrale, zogeheten houtpellets, geproduceerd uit afval. Bij gebruik van afval moet eerst een uitgebreid milieuonderzoek worden gedaan. Maar dat is niet gebeurd. 

De Raad van State gaat waarschijnlijk mee met dit bezwaar van MOB. Oordeelt de Raad van State dat het afval is en niet een bijproduct, zoals de provincie beweert, dan gaat de vergunning onderuit. Een woordvoerder van Vattenfall wees de Raad van State op de enorme gevolgen van zo’n oordeel. Het gaat om een wereldwijde handel waar miljarden in omgaan. De pellets worden ook bij Gamma en Hornbach verkocht. 

Of die gevolgen inderdaad zo groot zijn, is de vraag. Maar de Europese regels stellen wel strenge eisen aan handel in afval. Dat is volgens MOB terecht. Het gebruik van houtpellets als brandstof voor de biomassacentrale is slecht voor het klimaat. “De CO2-uitstoot is hoger dan die van kolen”, aldus MOB. De centrale zorgt ook voor luchtvervuiling en toename van stikstof. Het RIVM heeft houtstook door huishoudens en biomassaverbranding ook afgeraden. De grote vraag naar houtpellets leidt volgens MOB ook tot kaalslag in de bossen van de Baltische staten.

Bijproduct of afval

Vattenfall stelt dat de grondstof voor de pellets uit verantwoord beheerde bossen komt. De houtresten waaruit de pellets worden gemaakt, zijn volgens de provincie een bijproduct bij de productie van hout voor de meubelindustrie. De duurzame herkomst wordt gegarandeerd door een keurmerk dat aan de pellets wordt gegeven. 

Een probleem voor de provincie en Vattenfall is dat dit nog wel moet worden vastgelegd in de vergunning. Met de verleende vergunning kan nu ook minder schoon hout worden toegelaten als grondstof voor de pellets. 

MOB-woordvoerder Johan Vollenbroek: “Het doel van de bosbouwer is niet primair om zaagsel en schors voor pellets te produceren, maar hout. Dat is toch logisch?” Wat volgens hem overblijft is afval.  

Natuurvergunning

De provincie en Vattenfall laten de biomassacentrale draaien op grond van twee oudere natuurvergunningen voor het energiebedrijf. Die vergunningen geven volgens MOB en vereniging Natuurmonumenten veel teveel ‘vervuilingsrechten’. “Ze gaan uit van een bedrijf dat op volle kracht volcontinu in werking is. Dat is niet realistisch.” 

Het bedrijf heeft nooit op volle kracht gewerkt. Het lag soms stil voor onderhoud. Uitgaan van ooit teveel vergunde rechten vindt MOB onwenselijk, omdat daarmee het milieu onnodig zwaar kan worden belast. Dat probleem speelt ook in de veehouderij.

De Raad van State heeft tot nu toe bestaande rechten onaangetast gelaten. Volgens de bezwaarmakers is dat in strijd met Europese natuurbeschermingsregels. Ze willen dat de Raad daarom advies vraagt aan het Europese Hof. 

Uitspraak binnen twee maanden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant