Een bijzondere plantencollecie
Een bijzondere plantencollecie Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Siertuin Gooilust ontwaakt uit winterslaap

Natuur en Milieu

REGIO - De siertuin op buitenplaats Gooilust, gevestigd op de ‘s Gravelandse buitenplaatsen op een steenworp afstand van Weesp, is vanaf zaterdag 4 maart weer geopend. Elke dinsdag en zaterdag zijn belangstellenden welkom van 13.00 tot 16.30 uur om een kijkje te nemen op deze unieke plek. 

In de vroege lente staan sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid en longkruid al in bloei. Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten kunnen veel vertellen over de prachtige collectie. 

Vogeltuin

De siertuin is in 1823 aangelegd. De gefortuneerde landeigenaren staken hun bezoekers de ogen uit met alle rijkdom aan exotische bomen en struiken die hier groeiden. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin en verzamelde hij diverse bomen en struiken uit alle windstreken. 

Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar deeltuinen bestaande uit onder andere een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met – niet verbazingwekkend- enkel en alleen blauwbloeiende planten, met enkele witte accenten ter nagedachtenis aan Louise Six, de vrouw van Frans Blaauw.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Foto Miché / Bastiaan Miché
Met de hulp van een grote groep vrijwilligers wordt de siertuin onderhouden. De snoeiploeg verzorgt de fruitbomen van buitenplaatsen, echt werk voor specialisten. De tuinploeg zorgt ervoor dat de siertuin er tiptop bij staat.

Rondleidingen

Het is mogelijk om rondgeleid te worden door de siertuin het Zuidereinde. De gids kan alles vertellen over de bomen en planten die hier groeien. Neem hiervoor contact op met beheerkantoor Gooi en Vechtstreek via 035-6990000. De siertuin is geopend van 1 maart tot 15 november op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant