De afgedankte kerstbomen worden tot compost verwerkt. Dat geldt niet voor tuinkabouters.
De afgedankte kerstbomen worden tot compost verwerkt. Dat geldt niet voor tuinkabouters.

Dag kerstboom, tot later in de siertuin...!

Natuur en Milieu

WEESP - Vandaag en volgende week vrijdag worden in Weesp de afgedankte kerstbomen opgehaald. Da's mooi, maar wat gebeurt er vervolgens eigenlijk mee?

We vragen het de GAD, de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst in Gooi en Vechtstreek. 

Wat gebeurt er met onze afgedankte kerstboom?
Die gaat, in stukjes gezaagd, naar afvalverwerker Indaver en daar wordt er gecertificeerde keurcompost van gemaakt. Die compost kan dan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld je siertuin, maar ook in kassen en het gemeenteplantsoen. 

Over hoeveel kerstbomen hebben we het eigenlijk? 
Even rekenen. Vorig jaar is er in deze regio 196.310 kilo aan kerstbomen opgehaald. Zeg dat een boom van 150-175 cm zo'n 10 kilo weegt, praat je over een slordige 20.000 kerstbomen. Maar dat zijn alleen de bomen die apart zijn ingezameld. Daarnaast zijn er nog charitatieve instellingen die kerstbomen ophalen en gooien mensen hun kerstboom in de gft-container. En in Muiden gaat de fik erin.

Dus de kerstboom mag ook in de groene bak?
Ja, alleen past dat niet zo goed. Dus om het voor iedereen gemakkelijker te maken, komt de GAD de boom ophalen. Naar het scheidingsstation brengen kan ook. Maar wie de meest milieubewuste oplossing wil, zet de boom (mits voorzien van kluit) in de tuin en tuigt hem volgend jaar opnieuw op. 

Check hier de ophaalkalender van de GAD

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant