Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Groot aantal bomen aan oever Fort Uitermeer neer

Natuur en Milieu

WEESP - Er gaan komend najaar zestien bomen neer aan de Vechtover van Fort Uitermeer. 

Het gaat om stuk van de noordelijke Vechtoever, een dichtbeboste strook aan de waterkant langs de 's-Gravelandseweg, dichtbij de gietijzeren brug en het sluisje.

De beoogde kap is maar bij weinig mensen bekend, zo Weespse Greet Schutte aan het WeesperNieuws weten. Ze heeft zorgen over de bomenkap. "Omdat de Boswet hier van toepassing is, hoeft er geen kapvergunning aangevraagd te worden. De kap kan dus plaatsvinden zonder al te veel aandacht", zo vertelt ze. Er leven zorgen over de flora en fauna aan de oever. Schutte: "In dat stuk natuurgebied komen allerlei bijzondere en beschermde diersoorten voor. Er is recentelijk een otter gespot in het water langs de kant en er zitten onder andere ijsvogels en uilen."

Beschermde diersoorten kunnen oude bomen missen
Persvoorlichter Dieuwertje Penders van Natuurmonumenten: "Deze bomen hebben vanwege hun hoge leeftijd een afstervingsrisico en er zijn rottende plekken gevonden in de stammen. Hierdoor ontstaat een groot risico op afbrekende takken en op aantasting van de wortelstelsels waardoor de bomen hun stabiliteit verliezen. Dit vormt een gevaar voor passanten, maar ook een bedreiging voor het cultuurhistorisch erfgoed nabij de bomen, de zogenaamde plofhuisjes en de monumentale sluisbrug."

Kunnen de (beschermde) diersoorten in dit natuurgebied deze zestien oude bomen wel missen? Persvoorlichter Penders: "Ja, dat kunnen ze. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar beschermde diersoorten. De bomen staan in hun foerageergebied, maar vormen geen onmisbare huisvestingsplek voor de dieren."

De bomen worden in oktober gekapt. Natuurmonumenten gaat er nieuw groen voor terug planten.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant