Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Geen bouwstop Weespersluis na rechtszaak faunastichting

Buurt & wijk

WEESP - De Raad van State heeft het verzoek van de Stichting Flora en Faunabescherming Weesp om in te grijpen bij het bouwrijp maken van de Bloemendalerpolder afgewezen. Volgens de rechters weegt het maatschappelijke en financiële belang in dit geval zwaarder dan het natuurbelang. Projectontwikkelaar GEM Bloemendalerpolder wees de Raad onlangs op een miljoenenschade als de bouw zou worden vertraagd.

De Stichting Flora en Faunabescherming Weesp vroeg de Raad van Statie om schorsing van de ontheffing die de provincie Noord-Holland heeft verleend. Die ontheffing is nodig om ingrepen te mogen doen in een belangrijk leefgebied van beschermde dieren. Het gaat onder meer om de rugstreeppad en de heikikker. Die worden nu gevangen om het terrein bouwrijp te maken. Maar volgens de stichting is hun nieuwe leefgebied nog niet geschikt. Hun adviseur verwacht dat de beschermde dieren daar zullen afsterven, omdat er te weinig sloten zijn waarin ze zich kunnen voortplanten. Volgens de adviseur is het de regel dat er eerst een nieuw leefgebied wordt gerealiseerd, voordat het oude leefgebied op de schop gaat.

De Raad van State verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen. Over ongeveer een half jaar komt er een vervolgzitting bij de Raad. Dan wordt de verleende ontheffing weer beoordeeld en wordt er ook bekeken of het nieuwe leefgebied geschikt is. Tot die tijd zullen de beschermde diersoorten in dit nieuwe leefgebied volgens de Raad niet ernstig in gevaar komen. Het gebied is voldoende groot en het agrarische gebruik wordt daar sterk beperkt.

GEM kan nu voorlopig gewoon doorgaan met fase 2 van de bouw van woningen in de polder. Die fase bestaat uit 400 tot 500 woningen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant