Afbeelding

Nederland iets positiever over de economie en we durven weer te shoppen

Advertorial

Vergeleken met de afgelopen 20 jaar lijkt Nederland een stuk positiever te zijn over de economie. In het laatste kwartaal van 2019 werden er opnieuw Nederlanders gevraagd naar hun vertrouwen in de economie. Het cijfer kwam uit op een -2. De afgelopen twintig jaar ligt dit cijfer op -4 in de maanden november en december. Dit betekent dat we positiever gestemd zijn dan de afgelopen twintig jaar. 

Koopbereidheid neemt toe en dus ook dure uitgaven

We durven in Nederland ook weer te shoppen blijkt uit het onderzoek. De meeste Nederlanders vinden dat hun financiële situatie het afgelopen jaar weer verbeterd is. We denken ook massaal dat dit in 2020 niet gaat veranderen. Hierdoor durven we ook weer te shoppen. De koopkracht neemt in Nederland met 1 toe volgens het onderzoek. Er zijn ook meer consumenten die grote aankopen durven te doen. Denk hierbij aan een nieuwe auto, nieuwe meubels of een grote verbouwing. 

Spaargeld beter investeren

We zijn wel massaal negatief over sparen in Nederland. 63% van de Nederlanders vindt dat je beter kan investeren, dan sparen. Uiteraard komt dit door de slechte spaarrentes. Er is zelfs een risico dat we in 2020 bij een paar banken een negatieve spaarrente gaan krijgen. De consumentenbond gaf zelfs aan dat de kans hierop in Nederland aanzienlijk aanwezig is. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om nu hun geld te investeren in aankopen voor de toekomst. Veel Nederlanders zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in zonnepanelen om zo een hoger rendement op hun spaarrekening te krijgen. 

Investeren in een elektrische auto

We denken ook steeds meer naar over het milieu. We kijken hoe we zelf een steentje kunnen bijdragen en hoe we hier ons spaargeld in kunnen investeren. Een optie is het bijvoorbeeld om te investeren in een elektrische auto. Brandstof zal de komende jaren steeds duurder worden en is niet goed voor ons milieu. Elektrische auto’s lijken de toekomst te zijn in Nederland. Het aantal verkochten elektrische auto’s is in 2019 ook flink gestegen. Voor het eerst in de geschiedenis was de elektrische auto de populairste keuze voor nieuwe auto’s in Nederland. Met de komst van nieuwe modellen in 2020 zal dit verder gaan toenemen. Vooral doordat het consumentenvertrouwen hoog blijft in 2020. 

Vergelijken van verzekeringen

2020 wordt ook het jaar waarin we gaan proberen de lasten te verlagen. Dit doen we bijvoorbeeld met zonnepanelen, maar ook met een nieuwe autoverzekering. Een nieuwe auto vraagt om een autoverzekering, maar je wilt hiermee natuurlijk niet duurder uit zijn. Het vergelijken van verzekeringen kan flink wat geld besparen. Al snel bespaar je tientallen euro’s per jaar door over te stappen van verzekeraar. Dit kan je weer geld besparen om te investeren in leuke dingen. Het ziet ernaar uit dat dit in 2020 weer volop gaat gebeuren. Vooral doordat het consumentenvertrouwen de komende maanden hoog blijft. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant