Afbeelding

Neem maatregelen tegen cybercrime bij gebruik van openbare wifi

Advertorial

Nederlanders maken bijna allemaal dagelijks gebruik van internet. Vooral in de Randstad. Daar zijn talloze openbare wifi-netwerken beschikbaar, wat het nog makkelijker maakt om altijd online te zijn. Maar wil je waar dan ook openbare wifi gebruiken, wees je in dat geval bewust dat het gepaard gaat met risico’s op het gebied van cybercrime.


In de Randstad is op iedere hoek van de straat wel gratis wifi te vinden. Of dat nou bij een kapper, een restaurant of in het openbaar vervoer is, overal kun je wel even iets opzoeken op internet zonder je eigen databundel te gebruiken. De gemeente Amsterdam begrijpt die behoefte, en heeft onlangs op meerdere plekken in de stad het nieuwe netwerk Publicroam beschikbaar gesteld.


Risico’s van openbare wifi: hoe voorkom je cybercrime? De meeste Weespers maken dan ook geregeld gebruik van openbare wifi-netwerken. Maar lang niet iedereen is zich bewust van gevaren die verbinden met de gratis netwerken met zich meebrengt. Hackers maken graag gebruik van openbare netwerken om persoonlijke gegevens buit te maken. Via zo’n netwerk azen ze bijvoorbeeld op inloggegevens, wachtwoorden of e-mails.


Gelukkig zijn er manieren waarop dat soort cybercriminaliteit te voorkomen is. Door je goed te beveiligen voordat je gebruikmaakt van openbare wifi, maak je het cybercriminelen onmogelijk om jouw internetverkeer zomaar te onderscheppen.


Een VPN verbinding biedt die beveiliging. Een zogeheten Virtual Private Network zorgt er namelijk voor dat alles wat je op internet doet, eerst naar een andere server wordt verzonden. Die server versleutelt al je gegevens en stuurt die daarna door naar het internet.


Je kiest zelf via welke externe server je het internet op gaat. Zo’n server kan overal ter wereld staan: bijvoorbeeld in New York of Sydney, maar ook in Amsterdam. De locatie die een andere internetgebruiker van je ziet, is niet Weesp, maar bijvoorbeeld Sydney. Dat is je ‘virtuele locatie.


Anoniemer op internet
Met een VPN wordt je internetactiviteit bovendien extra beveiligd, omdat al je data wordt gecodeerd. Die gecodeerde data, die van je virtuele locatie verzonden lijkt te zijn, is eigenlijk alles wat een hacker over je te weten kan komen als je een VPN gebruikt.

Je bent daardoor ook anoniemer terwijl je aan het internetten bent. Niet alleen je daadwerkelijke locatie en data zijn niet te achterhalen. Ook je IP-adres wordt aangepast op de server waarmee je verbonden bent. En dat IP-adres zou je kunnen zien als je digitale vingerafdruk waarmee al jouw internetgebruik op jou teruggeleid wordt.

Door het aangepaste IP-adres, is het voor andere internetgebruikers niet te zien wie jij bent. Het enige wat ze kunnen inzien, zijn de gegevens die vanuit de VPN-server worden doorgestuurd naar het internet: gecodeerde en aangepaste gegevens.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant