Afbeelding

Droomhuis bouwen? Reken de mogelijkheden goed door!

Advertorial

Heb je een fraaie kavel in Weesp, of de omgeving hiervan gevonden? In dat geval kun je na gaan denken over de realisatie van jouw droomhuis. Aan welke eisen moet het pand straks voldoen? Kies je voor een klassieke bouwstijl, of geef je de voorkeur aan een modern vormgegeven woning? Bij het ontwikkelen van je eigen droomhuis zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Niet de onbelangrijkste is de bekostiging van de woning. Je kunt geen taxateur langs laten komen, om te laten bepalen welk bedrag je maximaal voor de woning kunt lenen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je op weg helpen. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke zaken op een rijtje.  

Een bouwdepot aanvragen bij de bank

Voor het realiseren van je droomhuis kun je een bouwdepot aanvragen. Dit is een potje bij de bank, waaruit je de kosten voor de verschillende componenten van je nieuwe woning kunt betalen. Zo wordt er een bedrag aan de aannemer uitgekeerd op het moment dat de vloeren gelegd zijn, als het dak geplaatst is, enzovoorts. Een maximaal bouwdepot berekenen geeft je een indicatie van hetgeen je aan de nieuwe woning uit kunt geven. Houd er hierbij rekening mee, dat de woning aan een aantal eisen moet voldoen. Zo moet er na het verbruik van het bouwdepot of de oplevering van de woning in ieder geval een keuken in de woning zitten en een badkamer. Met andere woorden; de woning moet leefbaar zijn.  

Inventariseer wat de verwachte kosten zijn

Voordat je een bouwdepot aanvraagt bij de bank, is het slim om een indicatie op te vragen van de kosten voor de realisatie van je droomhuis. Een aannemer of architect kan je hier meer over vertellen. Probeer ruim te rekenen, om te voorkomen dat je tegen het einde van de bouw van je droomhuis financieel in de knel komt! Kijk daarbij naar de periode die een aannemer nodig heeft om de woning te realiseren. In de basis wordt een bouwdepot voor twee jaar afgesloten.  

Advies bij het afsluiten van een bouwdepot

Het is sterk aan te raden om je te laten adviseren, wanneer je een bouwdepot overweegt voor de realisatie van je droomhuis. Schakel een onafhankelijk hypotheekadviseur in, om je hierover te laten informeren. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over je mogelijkheden, de gevolgen die dit heeft voor je financiële situatie en de voorwaarden waaraan de woning straks moet voldoen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant