Afbeelding

Fietsen rond Weesp: Rivierentocht

Advertorial

Bij mooi weer is het heerlijk om op de fiets te stappen en een mooie route te maken. Weesp beschikt over mooie fietspaden en weelderige natuur, waardoor het een zeer geschikte plek is voor een lange fietstocht. De Rivierentocht is een route van 40 kilometer die langs verschillende rivieren en prachtige landschappen voert.

Start: Lange Muiderweg

De Rivierentocht start aan het knooppunt, gelegen aan Lange Muiderweg in Weesp. Wie met de auto komt, parkeert zich het best op Parking P2 Muiden aan de Mariahoeveweg. Deze parking bevindt zich slechts op anderhalve kilometer van het startpunt. De parking is wel gratis maar niet bewaakt. Dat is natuurlijk maar een héél klein risico, maar toch kunnen de gevolgen vervelend zijn bij vandalisme of een onvoorzichtige (parkerende) bestuurder. Bij het auto verzekeren kunnen eigenaren van een auto hier overigens rekening mee houden door voor een allriskverzekering te kiezen.

Fort Uitermeer

Vanaf het centrum van Weesp voert de fietsroute langs Fort Uitermeer, een bijzonder torenfort dat stamt uit 1845. Het fort mag niet betreden worden maar is een pareltje om te zien. In de winter vinden vleermuizen hier onderdak en in het voorjaar kleuren de rietlanden gelegen naast het fort geel door de bloeiende dotterbloemen. Ook het zeldzame zomerklokje bloeit hier weelderig.

Vreeland

Na Fort Uitermeer loopt de route verder naar Vreeland, een dorp dat bekend staat als één van de mooiste van Utrecht. Het dorp heeft vele bezienswaardigheden, zoals de oude kern, het kasteel Vredelant, de Van Leerbrug en de hervormde kern. Er zijn tal van monumentale panden die de aandacht trekken bij een wandeling door het dorp.

Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot is de volgende stop op de Rivierentocht. In het kleine, groen verscholen kasteel lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het kasteel is een combinatie van een buitenverblijf uit de 18de eeuw en een middeleeuws kasteel. De statige oprijlaan, de stokoude toren, de gracht en de kloostermoppen zijn typische kenmerken voor een middeleeuws kasteel. De kamers baden elk in hun eigen sfeer. Het rococo plafond is het pronkstuk van de kleine salon en in de eetzaal staat het Loosdrechts servies te pronken in de buffetkast.

Gein

Na Kasteel Loenersloot voert de route langs het riviertje Gein, een rivier van ongeveer 6 kilometer die stroomt tussen Abcoude en Driemond. Het Gein kronkelt tussen prachtige boerderijen en hun achterliggende weilanden. De oevers van de rivier zijn bezaaid met vele wilgen. Onderweg bevinden zich de Broekzijdse Molen en de Oostzijdse Molen, twee molens die geheel vrijwillig de polder bemalen. Beide molens zijn te bereiken via de voetgangersbrug.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant