Afbeelding

Laat op tijd uw schoorsteen vegen

Advertorial

Een (hout)kachel is inmiddels weer helemaal terug van weggeweest. Niet gek, want u haalt er meer sfeer mee in huis. De dansende vlammen zorgen namelijk voor een speels effect. Een kachel verhoogt niet alleen de sfeer in huis, maar ook de temperatuur. Steekt u hem op een koude winterdag aan? Dan is het binnen de kortste keren lekker warm in huis. Als u uw kachel regelmatig gebruikt, is het van belang dat u uw schoorsteen op tijd laat vegen. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Daarom vertellen wij u in deze tekst waarom het belangrijk is om uw schoorsteen tijdig te laten vegen.

Kleinere kans op een schoorsteenbrand

De voornaamste reden om uw schoorsteen op tijd te laten vegen is omdat u hierdoor de kans op een schoorsteenbrand verkleint. Zonder dat u er erg in heeft kan er namelijk flink wat rommel in het rookkanaal belanden. Heeft een vogel uw schoorsteen in het voorjaar gebruikt als broedplaats? Dan zijn er mogelijk takjes, blaadjes, veren en andere rommel in het rookkanaal gevallen. Dit kan in brand vliegen wanneer u uw kachel gebruikt. Laat u uw schorsteen op tijd vegen? Dan verdwijnt deze rommel uit het rookkanaal, waardoor u veilig kunt stoken.

Een schorsteenbrand wordt overigens niet alleen veroorzaakt door blaadjes en takjes in het rookkanaal. Stookt u regelmatig met nat of rot hout? Dan kan dit ervoor zorgen dat er creosoot aan de binnenkant van uw schoorsteen blijft kleven. Dit stroperige goedje ontbrandt bij een temperatuur van 500 graden. Omdat deze temperatuur in een rookkanaal makkelijk bereikt wordt, ligt het gevaar van een schoorsteenbrand altijd op de loer. Een schoorsteenveger kan ervoor zorgen dat creosoot en andere aanslag uit uw rookkanaal verdwijnt. De kans op een schoorsteenbrand wordt hierdoor een heel stuk kleiner.

Wanneer laat u uw schoorsteen vegen?

Hierboven maakten we al duidelijk waarom het belangrijk is om uw schoorsteen op tijd te laten vegen. Ziet u het belang hiervan inmiddels in? Dan kunt u uw schoorsteen laten vegen door een professionele schoorsteenveger. Doe dit bij voorkeur minimaal één keer per jaar. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten wanneer zij een schoorsteenveger langs laten komen. Wij raden u aan om uw schoorsteen jaarlijks in de herfst te laten vegen.

Waarom de herfst de voorkeur heeft? Dat heeft verschillende redenen. Allereerst bevindt u zich dan vlak voor het begin van het nieuwe stookseizoen. Hierdoor is uw rookkanaal voor het begin van de winter weer brandschoon. Daarnaast heeft u in de herfst geen last van vogelnesten op uw schoorsteen. Deze nesten mogen in de lente en zomer volgens de Wet natuurbescherming niet weggehaald worden. In de herfst is dit geen probleem. Veel vogels brengen de wintermaanden op een warmere plek door, waardoor zij in de herfst hun nest verlaten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant