Afbeelding

Een goede RI&E draagt bij aan het verminderen van ziekteverzuim

Advertorial

Iedere onderneming met personeel dient te inventariseren of en in welke hoedanigheid het werk ongezond of gevaarlijk kan zijn voor de medewerkers. Het ideale instrument om de risico’s in te schatten is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Met een goede RI&E kunt u de risico’s op verzuim preventief aanpakken. In deze blog leest u hoe HR dit het beste aanpakt. 

Het doel van het opstellen van een goede RI&E

De RI&E beschrijft alle risico’s binnen uw onderneming op het gebied van gezondheid en veiligheid van uw personeel. Het doel van een goede RI&E is het verkrijgen van een overzicht over de situatie op de werkvloer, en waar mogelijk de risico’s op ongezond en onveilig werken te verkleinen met gepaste maatregelen binnen uw bedrijf. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er minder ziekteverzuim optreedt, uw personeel gemotiveerder en productiever is en u minder kosten binnen uw bedrijf maakt. Echter, in de praktijk zien we nog al te vaak dat de RI&E slechts beperkt wordt ingevuld, om niet teveel vervolgacties te hoeven uitvoeren in het Plan van Aanpak. Op de lange termijn ondervindt u hier echter de negatieve gevolgen van. Ook het omgekeerde is mogelijk; bij een document met honderden acties is er namelijk een aanzienlijke kans dat u nooit alle maatregelen gaat opvolgen. 

Wat maakt een RI&E goed?

Een goede RI&E geeft een heldere weergave van ieder risico binnen uw onderneming. In het bijbehorende Plan van Aanpak geeft u vervolgens aan welke maatregelen uw bedrijf neemt voor de geconstateerde risico’s. Belangrijk is dat u het Plan van Aanpak SMART, oftewel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden maakt. Op deze wijze weet iedere medewerker wat er van hem of haar wordt verlangd. Daarnaast is het essentieel dat u monitort of het Plan van Aanpak daadwerkelijk wordt uitgeoefend. Verder is het van belang dat de RI&E up to date blijft. Het investeren in een veilige en gezonde werkplek is immers een voortdurend proces, zodat u zich telkens moet afvragen of de RI&E nog klopt volgens de huidige situatie. Als er veranderingen zijn geweest, zoals een uitbreiding of reorganisatie, kan dit namelijk de risico’s beïnvloeden. 

Vind de juiste RI&E partner via HR Navigator

De meeste werkgevers laten het uitvoeren van de RI&E over aan een externe deskundige. Aangezien u namelijk zelf meestal niet over voldoende kennis beschikt om alle risico’s en verplichtingen te kunnen overzien, kan een specialist die hier iedere dag mee werkt al snel veel tijd, kosten en inspanning schelen. HR Navigator ondersteunde al meer dan 15.000 ondernemingen bij het selecteren van de juiste RI&E specialist. Vraag meteen een offerte op maat aan voor de beste RI&E aanbieders in uw regio.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant