Afbeelding

Tips voor het halen van je VCA examen

Advertorial

Ga je voor je VCA examen? Dan wil je natuurlijk in één keer slagen. Hieronder vind je tips en info die je hierbij helpen.

Wat is het VCA examen?
VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Deze naam zou eigenlijk wel een update kunnen gebruiken. Het begon ooit (in 1994) als een checklist. Maar inmiddels is het een compleet programma. Het laat zien dat een bedrijf voldoet aan de veiligheidseisen en dat medewerkers zich bewust zijn van de gevaren in de werkomgeving en hier bewust mee omgaan.

Er zijn verschillende manieren om je certificaat te halen. Je kunt kiezen uit:
- Zelfstandig studeren met een cursusboek
- Een dagcursus
- Online training

Daarna maak je het examen bij een erkende exameninstelling.

De verschillende soorten certificaten
We hebben het vaak over hét VCA certificaat, maar eigenlijk is er niet één certificaat. Deze soorten zijn er:

- VCA Basis
- VCA VOL
- VIL-VCU
- VCA*
- VCA**

Examens
Voor Basis maak je een examen van 40 vragen die je binnen 60 minuten moet beantwoorden. Ga je voor VOL of VIL-VCU? Dan krijg je een examen met 70 vragen die binnen 75 minuten beantwoord moeten worden.

Wat zijn de verschillen?
Voor de meeste medewerkers is VCA Basis voldoende. Werk je als leidinggevende of ZZP’er? Dan heb je in veel gevallen het VCA VOL certificaat nodig. Hierbij wordt specifiek ingegaan op aandachtspunten voor leidinggevenden en hoe zij hun medewerkers kunnen aansturen op het gebied van veiligheid, gezondheid en het milieu. Je kunt dit zien als het basis certificaat + een extra deel over het organiseren van de veiligheid.

VIL-VCU is bedoeld voor intercedenten en leidinggevenden van uitzendbureaus. Dan zijn er nog de VCA* (een ster) en VCA** (twee sterren) certificaten. VCA* is bedoeld voor bedrijven die niet complex zijn en geen onderaannemers hebben. Heb je als bedrijf wel onderaannemers? Dan ga je voor VCA**.

Tips voor het halen van je examen

1. Kies de manier van leren die het beste bij jou past (zelfstandig, online of een dagcursus).
2. Maak van te voren een proefexamen om te checken of je goed bent voorbereid.
3. Lees de vragen aandachtig. Je hebt 60 of 75 minuten de tijd. Dit is voldoende om de vragen rustig te lezen. Als je gehaast te werk gaat, loop je het risico dat je vragen niet goed leest en het verkeerde antwoord geeft (terwijl je het juiste antwoord eigenlijk wel weet).
4. Loop je vast? Sla de vraag dan even over. Maak eerst de rest van het examen en probeer de vraag daarna alsnog te beantwoorden.

Haal snel en gemakkelijk je examen
Op welke manier leer jij het liefst? Zelfstandig, e-learning of een dagcursus? Bij in1keerVCA.nl vind je het allemaal. Ga snel kijken en haal gemakkelijk je examen.
Of ben je op zoek naar een BHV cursus? Deze biedt in1keerBHV.nl ook aan!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant