Afbeelding
Foto: André Verheul

'Storing meldkamer rond fatale brand Pastoor Jansenstraat goed opgepakt'

Politie

WEESP - Het blijft onduidelijk wat de oorzaak was van de meldkamerstoring van de brandweer rond de explosie aan de Pastoor Jansenstraat afgelopen april waarbij een bewoner om het leven kwam. Dat concludeert het onderzoek van de Brandweer Gooi en Vechtstreek, aangeboden aan de Inspectie Veiligheid en Justitie. 

Door de storing op het moment van de fatale explosie werd de kleine brandweerauto met twee brandweermannen opgeroepen en niet nog een tweede voertuig. Automatisch werden vanwege de storing eenheden van naburige korpsen uit Diemen en Driemond (Amsterdam Amstelland) gealarmeerd. 

Eerste brandweermannen handelden goed, maar volgden niet het protocol
Het onderzoek brengt naar voren dat het brandweerpersoneel, naar hun vermogen, goed heeft gehandeld op het moment van de storing. De bemanning van de kleine brandweerauto heeft volgens het onderzoek veilig, effectief en efficiënt kunnen werken. Wel wordt  opgemerkt dat de twee brandweermannen op de kleine Weesper brandweerauto 'op enig moment' niet volledig het protocol heeft gevolgd. Dat kwam volgens het onderzoek omdat de brandweermannen besloten het brandende pand binnen te gaan. Dat mag volgens de regels niet. Ander brandweerpersoneel en de meldkamer kreeg daardoor ook geen contact met de twee. 

Samenwerking verliep desalniettemin goed
De samenwerking met het gealarmeerde tweede voertuig uit Diemen/Driemond verliep desalniettemin goed, te meer omdat de bevelvoerder bekend was met de uitrukprocedures van het Weesper korps. Ook de centralist op de meldkamer heeft geen fouten gemaakt. 

Vlak na de noodmelding aan de Pastoor Jansenstraat en toen bekend werd dat een deel van de Weesper brandweermannen door de storing niet gealarmeerd waren, zochten vele vrijwilligers en de postcommandant contact met de meldkamer. Ze waren niet blij met de ontstane situatie. "Hoe begrijpelijk ook, dit leverde extra druk op in de meldkamer", zo stelt het onderzoek. 

Bewoner bleek hoe dan ook niet meer te redden
Het onderzoek stelt verder dat de bewoner van het pand aan de Pastoor Jansenstraat hoe dan ook niet meer gered had kunnen worden. Ook als er geen storing was en gewoon de normale Weesper brandweermannen ter plaatse waren gekomen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant