De intocht van 2016.
De intocht van 2016. Foto: André Verheul

Sinterklaas over Oudegracht, demonstranten aan overkant

Politie

WEESP - Het water van de Oudegracht vormt zaterdag een scheiding tussen de Sinterklaasoptocht en de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. Sinterklaas en de Pieten gaan over de Oudegracht, demonstranten blijven op de Nieuwstad.

In de afgelopen twee jaar was de demonstranten tegen Zwarte Piet een plek toegewezen direct langs de route: vorig jaar de Zwaantjesbrug en daarvoor bij de Grote Kerk.

"Er is goed over nagedacht", legt burgemeester Van Bochove uit. De demonstranten en de mensen in de optocht kunnen elkaar wel zien en horen, maar er blijft enige afstand. Bij Kick Out Zwarte Piet voegen zich zaterdag in Weesp ook vertegenwoordigers van andere groepen die Zwarte Piet racisme vinden. 

IederPiet
Ook de initiatiefnemers van 'IederPiet' moeten zich houden aan de regels die gelden voor demonstraties. Zij willen kleurrijke stickers uitdelen die als oproep voor verdraagzaamheid moeten worden gezien. Volgens de gemeente moet ook IederPiet tijdens de intocht op de Nieuwstad blijven.

B&W-gesprek
Beluister hier ons wekelijks B&W-gesprek met de burgemeester. Dat gaat eerst over de kerktoren, daarna over de intocht en vervolgens over het vertrek van de gemeentesecretaris.


Links gaat de optocht, rechts blijven demonstranten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant