Afbeelding
Foto: Pixabay

Weesper (21) verdachte van moordaanslag die geen moordaanslag was

Politie

WEESP - Een Weesper man (21) wordt als verdachte beschouwd van een nep-liquidatie. De 'moordaanslag' van de Weesper op een Zwolse rapper blijkt in scène gezet, zo concludeert het Openbaar Ministerie. 

De Weesper en een andere verdachte pleegden hun daad afgelopen augustus. Ze werkten, gemaskerd en wel, hun slachtoffer vlak voor zijn woning in de Zwolse wijk Stadshagen tegen de grond. Eén van de twee richtten een wapen op hem en vuurde zelfs, maar de rapper overleefde het: het wapen deed het niet. De zaak werd gefilmd door beveiligingscamera's aan het huis van de rapper. 

De Weesper kon nog dezelfde avond worden aangehouden. Na maanden verbrak hij onlangs zijn stilzwijgen en legde een verklaring af toen hij hoorde dat hij mogelijk voor jaren achter de tralies zou verdwijnen. Hij biechtte op dat de hele zaak een toneelstukje was. Hij belde zelfs de andere verdachte, die nog voortvluchtig was. De Weesper vroeg hem ook een verklaring af te leggen. De verklaring was nagenoeg hetzelfde als die van de Weesper. Volgens het OM bewijst dat, samen met op mobiele telefoons gevonden berichten, dat de moordaanslag inderdaad nep is. 

Rapper bedacht plan voor nep-liquidatie zelf
De twee verdachten en de rapper blijken elkaar goed te kennen via een door laatstgenoemde opgerichte antiracisme-groepering. De twee waren net lid en moesten zich bewijzen. De nep-liquidatie was een plan van de rapper zelf, hij legde het de twee verdachten uit tijdens een autorit. De rapper hielp zelfs bij de voorbereidingen, zoals het klaarmaken van het wapen. De twee verdachten hebben verklaard dat de rapper zelf de kogels uit het wapen haalde en wegstopte. Daarna deed hij voor hoe het wapen doorgeladen moest worden, zodat de camerabeelden het goed zouden vastleggen. 

Neefje moest opdraaien voor aanslag
Achteraf blijkt dat de bedoeling was dat de Weesper en andere verdachte uit handen van justitie zouden blijven. Het neefje van de rapper moest opdraaien voor de moordaanslag. Hij was net vervroegd vrijgelaten voor de moord op zijn vader, dus de oom van de rapper. De rapper was daar gefrustreerd over. 

Weesper toch voor de rechter
Helemaal geen blaam treft de Weesper en de andere verdachte nou ook weer niet. De twee mannen wordt nog wel wapenbezit en openlijke geweldpleging ten laste gelegd. De rechtbank doet daar over twee weken uitspraak over, zo meldt RTV Oost

Het OM onderzoekt ondertussen of ze de rapper kunnen vervolgen voor het doen van een valse aangifte. Te meer omdat het hele verhaal ook veel onrust heeft veroorzaakt. De vriendin van de rapper en de kinderen zagen het voorval gebeuren en zijn behoorlijk in paniek geraakt. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant