De man sloeg steeds op dezelfde manier toe.
De man sloeg steeds op dezelfde manier toe. Foto: Politie

Kettingrukker moet vijf jaar de cel in; man veroordeeld voor dertien straatroven

Politie

WEESP De 26-jarige man uit Uithoorn, die vorig jaar tussen april en juli ook in Gooi en Vechtstreek oudere dames op brute wijze beroofde van hun sieraden, heeft vijf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

De rechtbank Noord-Holland veroordeelde de zogenoemde kettingrukker voor dertien straatroven op verschillende plaatsen in Nederland. Daarnaast heeft de man in februari en maart 2020 in twee winkels computers gestolen en op 28 mei dat jaar in Hoofddorp iemand op straat mishandeld. 

De dertien straatroven vonden steeds volgens hetzelfde patroon plaats. De man benaderde zijn slachtoffers overdag op straat lopend of op de fiets of scooter en trok plotseling met kracht het sieraad van hun nek of arm. Enkele slachtoffers kwamen daarbij ten val en hadden medische hulp nodig. “De berovingen hadden een grote impact op de slachtoffers”, aldus de rechtbank. “Zij zijn enorm geschrokken en angstig geworden om weer over straat te gaan.”

Het signalement van de verdachte en de door hem gebruikte scooter vertoonden overeenkomsten met de signalementen uit de aangiftes en camerabeelden. Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte zijn soortgelijke kledingstukken en petjes aangetroffen als op de camerabeelden te zien waren. Op verschillende camerabeelden hebben verbalisanten de verdachte herkend. De straatroven vonden steeds plaats in de omgeving waar de verdachte op dat moment verbleef. 

Naast de straatroven heeft de man ook iemand op straat mishandeld en bij twee filialen van de Mediamarkt een groot aantal laptops gestolen. De mishandeling gebeurde op klaarlichte dag in het winkelcentrum in Hoofddorp.

Aan acht slachtoffers moet de verdachte een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 15.000 euro. De rechtbank vindt dat de straatroven ernstige feiten zijn, waarvoor een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar gerechtvaardigd is. “Door op zitting elke betrokkenheid bij de straatroven te ontkennen, heeft de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant