<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: WeesperNieuws

Raad loopt vast in rekensom over parkeerplaatsen Weespersluis

  Politiek

WEESP - Volgens de PvdA doet de gemeenteraad de ontwikkelaars van Weespersluis een groot cadeau door de parkeernorm aan te passen. Wethouder Vos (WSP) zegt dat de PvdA een grote rekenfout maakt.

De ontwikkelaars van Weespersluis zijn gehouden aan de norm uit de parkeernota van 2007. Die is opgesteld voor bestaand gebied. Omdat je in een compleet nieuwe wijk alle ruimte optimaal kunt benutten, zijn volgens de gemeente minder parkeerplaatsen nodig om alle auto's kwijt te kunnen. Dus ligt er een voorstel om voor Weespersluis een andere norm te hanteren.

5 miljoen
Bij de behandeling in de raad trapte de PvdA op de rem. Fractievoorzitter Bert Keesman rekende uit dat er ruim 1100 parkeerplaatsen minder hoeven te komen dan afgesproken. Dat scheelt de bouwers volgens hem ruim 5 miljoen euro aan aanlegkosten. Bovendien berekende Keesman dat 1100 parkeerplaatsen bij elkaar een oppervlakte hebben van 128 m2. "Dat levert extra ruimte op voor groen en sociale woningbouw. We hebben als gemeente eindelijk een onderhandelingspositie", aldus Keesman, die daarom niet zo maar akkoord wilde gaan met de lagere parkeernorm.

Maar de berekening van de PvdA klopt niet, zegt wethouder John Vos. Hij wijst erop dat de ontwikkelaars net zoveel ruimte moeten inrichten: zoveel parkeerplaatsen minder, zoveel groenstroken meer. De kosten zijn volgens Vos vergelijkbaar. Ook komen er hierdoor geen woningen bij, want het maximum is gesteld op 2.750. "Zowel vanuit technisch als commercieel oogpunt is de waarde nul: dus is het geen cadeautje." Vos kon echter niet met zekerheid zeggen dat er inderdaad alleen maar groen voor die parkeerplaatsen terugkomt en niet bijvoorbeeld grotere woningen.

Stemmen staakten
Dat bracht Charda Kuipers van coalitiepartij GroenLinks ertoe om tegen de aanpassing van de parkeernorm te stemmen. Daardoor staakten de stemmen (8-8, de raad was niet compleet), zodat het voorstel na de zomer opnieuw in stemming komt. "Dat geeft ons de tijd om de zaak nog eens goed door te rekenen", aldus Keesman. De wethouder kan de extra tijd gebruiken om garanties te krijgen over 'groen voor parkeren'.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.