<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
B&W-gesprek

Eenzaamheid in Weesp nog te groot probleem

  Politiek

WEESP - Je zou het misschien niet zo snel denken, maar 39 procent van de Weespers voelt zich wel eens of vaker eenzaam. En dat is een probleem. Een veel te groot probleem zelfs. Dat zegt wethouder Astrid Heijstee (WSP) na de Week tegen Eenzaamheid.

"Eenzaamheid vormt een groot probleem, maar vooral ook een probleem dat we als gemeente niet zomaar zelf kunnen aanpakken. Dat moeten we met z'n allen samen doen", zegt Heijstee in ons wekelijks B&W-gesprek. 

Werken aan bewustwording
Wat de gemeente wel kan doen is Weespers bewust maken van het probleem eenzaamheid. "Eenzaamheid is geen ziekte, wel een probleem dat soms vrij onopgemerkt speelt. Aan die bewustwording moeten we werken. Want hoe weet je zelf dat je eenzaam bent? Maar ook: hoe herken je eenzaamheid? Dat is erg belangrijk. Maar er heerst ook nog wel een taboe op eenzaamheid. Het is een probleem waar je, als je eenzaam bent, niet snel voor uitkomt. Hoe moeilijk dat ook is, dat zou je wel moeten doen."

Eenzaamheid tegengaan kan simpel zijn
Eenzaamheid tegengaan hoeft volgens Heijstee niet heel ingewikkeld te zijn. "Klop eens aan bij je buurman, bijvoorbeeld. Maak een praatje of drink een bakje koffie. Een simpel gebaar, maar het kan eenzame mensen ontzettend veel helpen."

Initiatieven als Buurtkamer helpen
Maar ook initiatieven als Buurtkamer De Kastanje helpen volgens Heijstee enorm. "Dat is een plek waar je als buurtbewoner op elk moment van de dag laagdrempelig kan binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje of een spelletje. We merken dat het daar heel goed werkt. Er zouden meer van dat soort initiatieven moeten zijn. Dat kunnen we als gemeente dan wel weer stimuleren. Datzelfde geldt voor de Weesper kei. We krijgen wel eens als commentaar dat we met de Weesper kei te vaak geld geven als buurtbarbecues, maar dat zijn wel de dingen die buurten samenbrengen en ook juist problemen als eenzaamheid kunnen oplossen omdat je er makkelijker naar toe stapt." 

Beluister hier het gesprek


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.