Burgemeester Van Bochove in zijn werkkamer.
Burgemeester Van Bochove in zijn werkkamer. Foto: André Verheul
Video

Burgemeesters over bedreigingen: 'zeer zorgelijk' en 'niet te licht over denken'

Politiek

REGIO - Twee derde van het aantal burgemeesters in de provincie Noord-Holland heeft weleens te maken met bedreiging, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Ook burgemeesters in het Gooi kunnen erover meepraten, hoewel ze het niet willen vergelijken met de situatie van hun Haarlemse collega Jos Wienen.

Wienen wordt wegens ernstige bedreigingen streng bewaakt en moest zelfs onderduiken. De burgemeesters in onze regio leven erg met hem mee en kunnen zich een beetje voorstellen in welke situatie hij zit. "Het is zeer zorgelijk", zegt Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren, over de bedreiging van zijn collega. Zelf had hij als burgemeester van Heerhugowaard in het verleden ook bewaking voor de deur. Dat was nodig nadat hij een woonwagen weg had laten slepen. "Dat is heel beroerd."

Sicko Heldoorn, burgemeester van Huizen, maakte het in een vorige functie mee dat hij op zijn werkkamer werd aangevallen door een verward persoon. "Je schrikt er even heel erg van." Bas Jan van Bochove, waarnemend burgemeester van Weesp, vindt dat de bedreigingen aan het adres van burgemeesters niet te licht moeten worden opgevat. "Het heeft verstrekkende gevolgen voor je leven." Hij kreeg eerder in zijn politieke carrière een bedreiging die tot beveiliging leidde. Hij was daar laconiek over, maar tegenwoordig zou hij daar anders mee omgaan. "Het was een andere tijd, tegenwoordig is het veel extremer."

NH Nieuws sprak ook met Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum. Hij zegt zelf geen ervaring te hebben met serieuze bedreigingen vanuit het criminele milieu, maar merkt wel dat inwoners hem sneller rechtstreeks aanspreken. "Ze zeggen dan: 'ik weet waar je woont.' Kennlijk hoort dat erbij. Op social media word ik voortdurend met de grond gelijk gemaakt, maar dat moet je van je af laten glijden." Hij moet ook regelmatig op zijn tong bijten om geen reacties uit te lokken.

Meer agenten
Om de toenemende vermenging van boven- en onderwereld een halt toe te roepen, zijn er volgens Broertjes meer agenten nodig. Hij doet dan ook een oproep aan het kabinet om extra geld uit te trekken om de burgemeesters ondersteuning in de strijd tegen criminelen te bieden.

'Steun van burgers'
Elsevier Weekblad heeft 'de burgemeester' uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2018. Volgens de redactie is er geen publieke ambtsdrager die letterlijk zo onder vuur ligt als de burgemeester. Volgens hoofdredacteur Arendo Joustra van het weekblad verdienen burgemeesters juist de steun van hun burgers. ''Hopelijk draagt deze uitverkiezing tot Nederlander van het Jaar daaraan bij.''

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
"Dit is een zorgprobleem, geen veiligheidsissue" Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen Algemeen 28 sep, 14:00
Logo
Afbeelding
Nieuwkomersklas Kors Breijerschool Bijzondere klas maakt van kinderen uit alle windstreken gewone leerlingen Algemeen 28 sep, 13:17
Afbeelding
Weesp kan meedoen aan Amsterdamse Pubquiz Algemeen 28 sep, 10:53
Afbeelding
Bingo Versa Welzijn voortaan in kantine FC Weesp Buurt & wijk 28 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
Charelle en Floor finishen Tour for Life Zadelpijn, 1,1 miljoen euro en een huwelijksaanzoek Sport 27 sep, 16:00
Afbeelding
Weg is de veiligheid van de Vinex-pallisade Column De Nieuwe Weesper Algemeen 27 sep, 14:00
Afbeelding
Vacatures van de Vrijwilligerscentrale Algemeen 27 sep, 13:00
Logo
Afbeelding
Open Dag het Domijn Ateliers en werkplaatsen open Algemeen 27 sep, 11:20
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief