Afbeelding
Foto: Pixabay
B&W-gesprek

Weesp gaat Kindpakket beter aan de man brengen

Politiek

WEESP Het gemeentebestuur gaat meer promotie maken voor het Kindpakket. Het is bedoeld voor gezinnen in armoede, maar ongeveer de helft van de doelgroep wordt niet bereikt.

In Weesp leven ongeveer 400 gezinnen rond het bestaansminimum. Met het Kindpakket heeft de gemeente een regeling waarmee kosten voor kleding, onderwijs, sport en cultuur kunnen worden vergoed. Vorig jaar werd duidelijk dat de € 140.000 die de gemeente hiervoor beschikbaar heeft gesteld voor een groot deel niet gebruikt wordt. 

Hoe kan het dat dat geld blijft liggen? Verantwoordelijk wethouder Maarten Miner (GroenLinks) legt dat uit in ons wekelijks B en W-gesprek.

"Ongeveer de helft van de doelgroep kennen we, bijvoorbeeld omdat ze via de gemeente een uitkering ontvangen. Het andere deel is wat we theoretisch kunnen opmaken uit cijfers van andere instanties. Die groep kennen we dus niet en bereiken we ook niet. We zijn afhankelijk van ouders die zichzelf melden."

Miner zegt de zaak zeer serieus te nemen en zegt er alles aan te doen om het bereik te vergroten.  "De mensen die we kennen schrijven we een brief waarin we nog eens duidelijk maken dat ze in aanmerking komen voor vergoeding van bepaalde kosten. De groep die we niet kennen, zullen we onder meer via de lokale media moeten zien te bereiken."

Waarom is dat niet meteen gedaan?
"Wijsheid achteraf is altijd het beste. Wij hebben altijd ons best gedaan, maar het is gewoon erg moeilijk om een groep te bereiken die je niet kent. Wat ook kan meespelen, is dat mensen zich uit schaamte niet willen melden. Begrijpelijk, maar nergens voor nodig."

Voorschieten

Er is nog een ander probleem. De arme gezinnen dienen eerst alles voor te schieten - en ook dat is vaak al niet mogelijk. Miner legt uit dat het zo is opgezet om eventueel misbruik te voorkomen. "Dat gaan we deels veranderen. Alles wat je achteraf kunt betalen, zoals contributie van en club of kosten voor een abonnement, hoef je niet meer voor te schieten. Je kunt vooraf met de factuur naar de gemeente, die betaalt dan meteen. Maar een paar nieuw sportschoenen moet echt eerst betaald worden in de winkel, om misbruik te voorkomen. Je kunt dan wel met het bonnetje meteen naar de gemeente om de aankoop vergoed te krijgen."

De gemeenteraad wil over half jaar controleren of het bereik groter is geworden. 

Gesprek

Beluister hier het gesprek met wethouder Maarten Miner. Het gaat ook over het aanmelden van waardevolle bomen en de aanpak van zwerfvuil.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant