Afbeelding
Foto: André Verheul

Los eindje bij rotonde verleidt oppositie tot motie van treurnis

Politiek

WEESP De aan te leggen rotonde op de hoek van de Casparuslaan en de Amstellandlaan was in de gemeenteraad aanleiding voor politiek circus. De PvdA en de VVD dienden een motie van treurnis in tegen de wethouders Léon de Lange (D66) en Astrid Heijstee (WSP). Die motie kreeg geen meerderheid.

Mocht de beoogde rotonde niet passen, dan had de gemeente een reepje grond bij kunnen kopen. Was daarover nou wel of geen afspraak gemaakt met Ymere? Al eerder had de PvdA daar vragen over gesteld, maar noch De Lange noch Heijstee, zijn voorganger op dit dossier, was met antwoorden gekomen. Bert Keesman (PvdA) zocht het zelf tot op de bodem uit en stuitte op een document waarover de raad geïnformeerd had moeten worden, vond hij. Principieel en superbelangrijk, stelde de oppositie. Spijkers op laag water, mompelde de coalitie. Een kwestie van miscommunicatie, verdedigde De Lange zich. Bovendien niet relevant meer, want met het huidige ontwerp is de aankoop in dat opgedoken document niet nodig.

Ander ontwerp voor rotonde?
Keesman bleef strijden. Wat hem betreft zou de rotonde beter iets meer naar het zuidwesten geplaatst kunnen worden - en dan zou de grond dus wel nodig zijn. Hij diende een motie in voor een alternatief ontwerp. Of hij het soms beter wist dan de verkeersdeskundigen die het ontwerp hadden gemaakt, was de respons uit de banken van de coalitie. Die motie werd schielijk ingetrokken, maar de volgende lag al klaar: een motie van treurnis om de onvrede over het optreden van de wethouders De Lange en Heijstee kenbaar te maken. Ingediend door PvdA en VVD, gesteund door het CDA.

Bittere verwijten
Met name VVD-fractieleider Laura van Dalen uitte bittere verwijten over het onvolledig informeren van de raad door de wethouders. "Wij hebben een controlerende taak en die neem ik als raadslid zeer serieus", zei ze. Keesman nam de term 'flagrante leugen' in de mond, De Lange ontkende stellig dat hij heeft staan liegen. De motie van treurnis haalde geen meerderheid.

De coalitiepartijen WSP, GroenLinks en D66 hadden veel moeite met het wantrouwen richting de wethouder. En dan nog wel over iets dat toch geen invloed had op het verkeerstechnisch beste ontwerp voor de rotonde.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant