Afbeelding

Insprekers boos om inperking spreektijd

Politiek

WEESP - Boze inwoners in de raadscommissie. Ze voelen zich beknot in hun inspreekrecht. 

In de vergadering van de commissie SOB hadden zich gisteren uitzonderlijk veel insprekers aangemeld. De voorzitter besloot de spreektijd per persoon in te korten, maar dat pikte niet iedereen.

Wat zijn de regels?
In het reglement van de gemeenteraad staat dat een inspreker maximaal vijf minuten mag spreken. Ook staat er dat de totale inspreektermijn maximaal een half uur bedraagt. Kortom: als er meer dan zes insprekers zijn moet een van die richtlijnen worden losgelaten. Het is de voorzitter die dat bepaalt.

Negen Weespers hadden een inspraakreactie voorbereid over de Nota Parkeermaatregelen, drie over de bouwplannen voor de locatie-Woudsmaschool, twee over het terrassenbeleid en nog eens twee over het plantsoen aan de Sinnigvelderstraat. 

Zestien keer vijf minuten zou één uur en twintig minuten aan inspraakreacties betekenen op een avond met toch al een volle agenda. Commissie-voorzitter Bernard Bierwolf probeerde er het beste van te maken door de spreektijd tot drie minuten per persoon te beperken.

Hier zit niemand op te wachten
Daar was niet iedere inspreker het mee eens. Het leidde tot een discussie waar niemand op zit te wachten. Het gaf menig inspreker een slecht gevoel en het stelt de gemeenteraad die hoog opgeeft over burgerparticipatie voor een probleem.

Evaluatie
In het beraad van de fractievoorzitters (het presidium) staat vanavond een evaluatie van het inspreken op de agenda. Een van de prangende vragen: is de spreektijd lang genoeg?

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant