Afbeelding
Foto: André Verheul

WSP wil raadsbreed inzetten op eigen stadsdeel

Politiek

WEESP - Weesp moet alles op alles zetten om een eigen stadsdeel met een zoveel mogelijk zelfstandig bestuur af te dwingen bij Amsterdam. Dat vindt de WSP. De grootste partij in de gemeenteraad van Weesp roept de andere partijen op hierin mee te gaan.

De WSP kwam vanmorgen met een persbericht naar buiten (zie onderaan dit bericht), waarin onder meer staat: "Wij zien een stadsraad voor ons waarbij de leden via de gemeenteraadsverkiezingen gekozen worden. Hieruit vormt zich een bestuur, dat rechtstreeks verantwoording zal afleggen aan de Gemeenteraad van Amsterdam, maar zij zijn wel gekozen door Weespers. Op die manier geef je de Weespers de meeste zeggenschap over hun eigen stad."

Hoe reëel is dit?
Hoewel Amsterdam open zou staan voor een 'pilot', is het de vraag hoe reëel deze insteek is. De stadsdelen van Amsterdam tellen minstens 80.000 inwoners, Weesp komt nog niet boven de 20.000. Bovendien wil de WSP meer zeggenschap dan de stadsdelen nu hebben. 

Voor Amsterdam
De WSP heeft lang het standpunt gehuldigd dat Weesp (zo lang mogelijk) een zelfstandige gemeente moest blijven, maar accepteerde dat er omwille van de bestuurskracht gefuseerd moest worden. In de keuze tussen Gooise Meren en Amsterdam, kozen alle leden van de WSP-fractie voor Amsterdam. 

Argumenten
Jan Renzenbrink van oppositiepartij CDA kijkt op van de WSP-verklaring. "De argumenten die zij aandragen voor een eigen stadsdeel lijken rechtstreeks overgenomen uit het CDA-verkiezingsprogramma. De democratische vertegenwoordiging en een voorkeursregeling voor Weesper woningzoekenden zijn argumenten waarom wij bij Gooise Meren wilden aansluiten."

Renzenbrink zet vraagtekens bij de haalbaarheid van het  WSP-streven. Toch wil ook het CDA een vorm van méér invloed dan hoe het nu in de Amsterdamse stadsdelen en wijken is geregeld. Daarnaast  is het CDA sceptisch over het streven om al in 2022 tot bestuurlijke fusie over te gaan. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant