Afbeelding
Foto: Pixabay

Sociale Zaken over naar Amsterdam

Politiek

WEESP Vanaf 1 januari wordt het beleid voor sociale zaken van de gemeente Amsterdam ook in Weesp ingevoerd. Dat betekent niet dat alles meteen anders wordt. Een hoop zaken blijven nog hetzelfde.

Vooruitlopend op de fusie tussen de gemeente Amsterdam en de gemeente Weesp verandert het beleid voor sociale zaken als eerste. Dat heeft de gemeenteraad van Weesp unaniem besloten in de vergadering van woensdag 6 november. 

Hetzelfde
Het nieuwe beleid wordt geleidelijk ingevoerd. Een hoop zaken, zoals de uitbetaling van de uitkeringen en de betaaldatum, blijven precies hetzelfde. Volgens verantwoordelijk wethouder Maarten Miner wordt het beleid voor sociale zaken als eerste op Amsterdamse wijze ingericht omdat het een stap vooruit is voor Weespers. "De meeste voorzieningen in Amsterdam zijn gewoon beter dan in Weesp. Dat komt door de schaalgrootte. Het gaat om een kwetsbare groep waar we goed voor willen zorgen. Daarom zijn er overgangsregelingen.”

Stadspas
Een belangrijke verandering is dat Weespers met een klein inkomen in de toekomst ook van de Stadspas van Amsterdam gebruik kunnen maken, een langgekoesterde wens van de gemeenteraad van Weesp. Via de Stadspas kunnen op termijn bijvoorbeeld ook boeken, een pc voor schoolgaande kinderen of andere producten die het meedoen bevorderen worden aangeschaft. De Stadspas wordt uitgebreid met een aantal specifieke Weesper producten. Met de Stadspas hoeven er geen nota’s meer aan de gemeente te worden overlegd.

Collectieve zorgverzekering
De collectieve zorgverzekering wordt voortgezet. Inwoners van Weesp die een inkomen hebben tot 130% van het wettelijk sociaal minimum kunnen gebruik maken van de Amsterdamse verzekering. De exacte voorwaarden voor deze verzekering worden 15 november bekend. Vanaf 2021 is de collectieve verzekering beschikbaar voor mensen met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum.

Individuele aandacht
Niet alle regels in Amsterdam zijn beter voor Weespers. Omdat veel Weespers gebruikmaken van verschillende voorzieningen is het niet mogelijk van te voren voor iedereen te bepalen wat de gevolgen precies zijn. Wanneer op individueel niveau blijkt dat het totaalpakket van maatregelen ongunstig uitpakt, is maatwerk mogelijk.

Spreekuur
De gemeente Weesp organiseert net als voorgaande jaren een spreekuur over de collectieve zorgverzekering voor Weespers met een klein inkomen. Hier kunnen zij op afspraak individueel terecht met vragen over de zorgverzekering. Daarnaast worden ook een informatieavonden gepland waar inwoners kunnen binnenlopen.

Actieve houding
In de laatste weken van het jaar gaat de gemeente Weesp in navolging van de gemeente Amsterdam actief op zoek naar inwoners die gebruik kunnen maken van de zorgverzekering en andere regelingen. De verwachting is dat daardoor en door het openstellen van veel regelingen voor een bredere doelgroep er in de toekomst meer Weespers gebruik gaan maken van regelingen op het gebied van werk, inkomen en participatie.

Alle informatie over de veranderingen in het sociale beleid van de gemeente Weesp is te vinden op: www.weesp.nl/beleidsocialezaken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant