Afbeelding
Foto: André Verheul

Weesp onderhandelt met Amsterdam over mate van invloed

Politiek

WEESP Op de bewoneravond in de Grote Kerk over de fusie met Amsterdam kwamen dinsdag dezelfde wensen en punten naar voren die de inwoners van Weesp al eerder in dit proces als belangrijk hadden bestempeld.

Het behouden van invloed en zeggenschap op Weesper zaken is een hele belangrijke. Liefst via een democratisch gekozen vertegenwoordiging en een eigen budget. De gemeenteraad van Weesp heeft dat vorige week ook als uitgangspunt neergelegd.

Wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam liet toen al blijken dat daar best over te praten valt. 

Richting
Met zijn Weesper collega Léon de Lange onderhandelt Groot Wassink over deze en andere voorwaarden en afspraken. Dinsdag was daar een ontmoeting over met de inwoners van Weesp. Die hadden veel vragen, vooral over de 'nabijheid van bestuur'.

Omdat ze nog in onderhandeling zijn, lieten de wethouders niet het achterste van hun tong zien. Toch werd tussen de regels duidelijk dat het gaat in de richting van zo'n 'Weesper stadsraad'.

De grote vraag blijft over over welke zaken de Weespers ook na de fusie met Amsterdam (waarschijnlijk in 2022) mogen beslissen. Ook de mate van zeggenschap is nog onduidelijk. Wat de Weespers betreft gaat het verder dan adviesrecht. 

Uitzonderlijke situatie
Zorgvuldig formulerend liet de Amsterdamse wethouder merken dat hij Weesp meer wil bieden dan de huidige gebieden en stadsdelen in Amsterdam gewend zijn. "De situatie van Weesp is een uitzonderlijke. En uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke oplossingen." Tegelijk maakte Groot Wassink duidelijk dat Weesp gaat vallen onder de Amsterdamse regels en dat dus niet alles bij het oude kan blijven.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant