Afbeelding

De slimme kentekencamera's komen er

Politiek

WEESP - Weesp krijgt ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition). Dat is een slim camerasysteem dat de kentekens van auto's screent.

Twee worden het er: 'extra digitale ogen' voor de politie die kentekens van voorbijrijdende auto's scannen. Het beeld wordt automatisch vergeleken met de lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan, te boek staan als woninginbrekers of om andere redenen bij de politie of justitie bekend zijn.

Proef
Het gaat om een proef van zes maanden samen met de gemeenten Hilversum, Wijdemeren en de politie Midden-Nederland. Kosten voor Weesp: 15.000 euro.

Verdeeld
Het voorstel van het college van B en W werd eerder deze maand wel aangenomen door de gemeenteraad, maar slechts met één stem verschil. De raad was verdeeld. Opmerkelijk was de stemverhouding. Coalitiepartijen GroenLinks en D66 stemden tegen, terwijl van oppositiezijde CDA, VVD en PvdA juist voor stemden. Het was de verdeeldheid in coalitiepartij WSP, waardoor het voorstel het uiteindelijk met één stem meer haalde.

Privacy
Waar de camera's komen, moet nog worden bepaald. Het zullen strategische plekken zijn, waarbij duidelijk is dat niet het totale wegennet kan worden gecoverd. De politie opereert met dit systeem binnen de privacy-regels.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant