Aan de Nijverheidslaan komen 30 sociale woningen (20 huur en 10 koop). De bouw moet nog beginnen.
Aan de Nijverheidslaan komen 30 sociale woningen (20 huur en 10 koop). De bouw moet nog beginnen. Foto: Marieke van Veen

Die gedroomde betaalbare woningen komen in zicht

Politiek

WEESP Het college van B en W heeft er vertrouwen in dat er nog voor het einde van deze collegeperiode zicht is op 400 nieuwe sociale woningen.  

Rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 drongen alle partijen aan op het oplossen van langdurige knelpunten op de woningmarkt. Het leidde tot de afspraak dat 30% van elk nieuwbouwproject uit sociale koop of huur moet bestaan. Zo worden projectontwikkelaars gedwongen ook betaalbare woningen aan de voorraad toe te voegen. Er is vastgelegd wat onder 'betaalbaar' wordt verstaan. Voor het einde van de collegeperiode zou dat 400 sociale woningen moeten opleveren.

In de pijplijn
Het is niet zo dat ze er in 2022 alle 400 staan. Van ongeveer de helft zal de sleutel overhandigd zijn, de andere helft zit dan wel al in de pijplijn.

De eerste 192
Op dit moment zijn er vier projecten concreet, met daarin 192 sociale woningen. Weesperschool aan de Sinnigvelderstraat levert er 80 op, Weesperwerf aan de Nijverheidslaan 30, de nieuwe Kostverlorenflats 66 en de herontwikkeling van het Rabobankterrein aan de Irenelaan nog eens 16. 

Daarna nog ruim 200 te gaan
Woningbouwplannen aan de Amstellandlaan, het Van Houten Industriepark en voor het voormalige Jehova's-gebouw aan de Herensingel moeten het aantal opstuwen naar 310 tot 340. Met een deal in Weespersluis kan dan de 400 worden bereikt. Daarover verwacht het college snel nieuws te brengen.


Deze kantoren aan de Amstellandlaan zijn al omgebouwd tot woningen. Het is de bedoeling dat dit ook verderop gaan gebeuren. Op het Van Houten Industriepark net zo. Daar moeten ook betaalbare woningen bij zitten.

In november bespraken we dit onderwerp al met wethouder Vos in onze podcast De Collegekamer.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant