Afbeelding

'Nog nooit zo veel over Amsterdam gesproken als nu'

Politiek Podcast

WEESP Ook al hebben Weesp en Amsterdam al ingestemd met het herindelingsontwerp voor de beoogde samenvoeging, er moeten nog heel wat stappen genomen worden voordat de fusie een feit is, legt burgemeester Van Bochove uit in Podcast de Collegekamer.

Gaat het toch weer even over Amsterdam. "Nou, weer even. Ik heb in de laatste maanden nog nog nooit zoveel over Amsterdam gesproken als nu", reageert burgemeester Van Bochove. "We zijn op een heleboel manieren bezig om ons voor te bereiden op de uiteindelijke fusie met Amsterdam. In het bestuursakkoord tussen de colleges van Weesp en Amsterdam is een aantal afspraken vastgelegd."

Zienswijzen
Daarnaast is het herindelingsontwerp vastgelegd. Aan zet zijn nu de inwoners van Weesp en Amsterdam en andere belanghebbenden. Zij kunnen tot 3 april zienswijzen indienen over het herindelingsontwerp. Dat leidt tot een herindelingsadvies en dat moet weer door beide gemeenteraden eensluidend worden vastgesteld. De bedoeling is dat dit eind mei gebeurt.

Via Haarlem naar Den Haag
Dat advies gaat vervolgens via Haarlem naar Den Haag. "De Commissaris van de Koning en Gedeputeerde Staten geven er eerst een advies over. Daarmee gaat het herindelingsadvies naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die maakt van het advies een wetsvoorstel, en dat gaat eerst naar de Tweede en dan naar de Eerste kamer. Als die akkoord zijn, dan is het een feit", neemt Van Bochove de vervolgstappen door. En dat moet wel lukken in twee jaar, schat Van Bochove, die zelf in het verleden Tweede Kamerlid was, in.


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant