Afbeelding
Foto: Gemeente Weesp

Zeven zienswijzen ingediend op herindelingsontwerp

Politiek

WEESP - Coronacrisis of niet, het proces naar de fusie van Weesp en Amsterdam - de bestuurlijke fusie staat gepland voor begin 2022 - loopt gewoon door. 

Woensdagavond werden de zienswijzen op het herindelingsontwerp besproken in de commissievergadering AZM. Zeven zienswijzen zijn er ingediend, door de gemeenten Waterland, Uithoorn, De Ronde Venen en Stichtse Vecht, de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de huurdersvereniging en drie inwoners van Weesp.

Zienswijzen
De gemeenten die gereageerd hebben kunnen zich vinden in de herindeling. Ze namen de gelegenheid te baat om de wens te uiten dat ze willen (blijven) bouwen aan samenwerking met Amsterdam en Weesp.

De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek meldt het 'spijtig te vinden dat er een einde komt aan een goede en warme samenwerking', omdat dat de fusie van Weesp met Amsterdam betekent dat Weesp de veiligheidsregio verlaat. Zij vragen aandacht voor het vervolg, waarin goede afspraken moeten worden gemaakt over samenwerking.

Ook huurdersvereniging De Vechtstroom stuurde een zienswijze in. Zij wil onder meer graag vastgelegd hebben dat bij nieuwbouw van woningen in Weesp de verdeling 1/3 koop, 1/3 middensegment en 1/3 sociale huur is. Waarbij Weespers bij nieuwbouw voorrang hebben.

Van inwoners van Weesp kwamen twee zienswijzen. Eén inwoner vindt de fusie niet nodig en wenselijk en heeft een aantal zorgpunten geformuleerd voor het verdere verloop. Twee Weespers dienden samen een zienswijze in waarin ze voorstellen het herindelingsontwerp te gebruiken als unieke kans voor democratische innovatie. 

Geen aanpassingen
Geen van de zienswijzen hebben ertoe geleid dat het herindelingsadvies is aangepast. Wat Anneke Blommestein (PvdA) bracht op de vraag waarom er dan zienswijzen gevraagd zijn, 'als we er toch niks mee doen'. Daar was geen aanleiding toe na de inhoudelijke toetsing van de zienswijzen, meldt wethouder Léon de Lange (D66). "Maar dat betekent niet dat er niets met bepaalde punten uit de zienswijzen wordt gedaan", voegde hij daaraan toe. Sommige punten uit de zienswijzen zijn volgens het college van B en W al opgenomen in de afspraken tussen Weesp en Amsterdam.

Op schema
Zeven zienswijzen, is dat veel of weinig? Volgens burgemeester Van Bochove is er in ieder geval voldoende gelegenheid geweest voor inspraak, al in de periode voor de coronacrisis en ook de afgelopen tijd.

In de raadsvergadering van 27 mei neemt de gemeenteraad een besluit over het herindelingsadvies. Dan zal er langer over het onderwerp gepraat worden dan in de commissievergadering gisteren, beloofden de raadsleden. Ook in Amsterdam wordt het voorgelegd, waar het naar verwachting een hamerstuk zal zijn. 

Daarna volgt nog een lange weg via de provincie naar het Ministerie en de Tweede en Eerste Kamer. Maar op dit moment zitten we nog op schema om dat allemaal op tijd te doorlopen. "We gaan ook in dit proces gewoon door", meldt de burgemeester.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant