De vier zoeklocaties in Diemen.
De vier zoeklocaties in Diemen. Foto: Gemeente Diemen.

Diemen wikt over windmolens in nabijheid Weesp

Politiek

DIEMEN - Tijdens een informatieavond in Diemen zijn deze week de eerste resultaten van het MER-onderzoek in de vier zoekgebieden voor windturbines in Diemen gepresenteerd. Het gaat om vier zoekgebieden in Diemen. A: het gebied tussen de Uyllanderbrug, de A1 en het Amsterdam-Rijnkanaal en het gebied tussen de A1, de A9 en het spoor. B: het gebied tussen de A1, de A9 en het spoor; C: het gebied tussen de A9 en het Amsterdam-Rijnkanaal en D: een klein gebied zuidelijk van het spoor en dicht bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Die laatste twee zoekgebieden liggen in de omgeving van Weesp en Driemond. 

Uit de eerste resultaten van het onderzoek door de Antea Groep, die in opdracht van de gemeente Diemen een milieueffectrapportage (MER) voor de vier zoekgebieden opstelt, blijkt dat zoekgebied B de meeste geluidshinder zal geven voor bewoners die op 500, 1.000 of 1.500 meter wonen van een windturbine. De bewoners die in de omgeving (500 meter, 1.000 meter en 1.500 meter) van zoekgebied A, zoekgebied C en zoekgebied D wonen zullen minder hinder ondervinden van een windmolen in het zoekgebied waarbij zij wonen. Wat betreft de hinder van slagschaduw zullen bewoners die op 500, 1.000 en 1.500 meter van zoeklocatie D wonen de meeste hinder ondervinden, gevolgd door de bewoners bij zoekgebieden C, A en B.

Om het nog ingewikkelder te maken: de gemeente Amsterdam heeft Science Park en het deel van de Diemerscheg dat iets ten zuiden van de Diemense zoeklocatie D ligt als zoekgebieden voor windmolens aangewezen. Als reservelocatie geldt een gebied ten noorden van het Amsterdam-Rijnkanaal, vlak bij Diemen-Noord.

Vier alternatieven

Op basis van de eerste resultaten van het MER-onderzoek heeft de Antea Groep ook vier alternatieven voor het plaatsen van windturbines gegeven. Het alternatief dat de meeste windenergie oplevert, gaat uit van windmolens in de zoekgebieden A, B, C en D. Bij het alternatief waarbij wordt uitgegaan van een lijnopstelling langs het Amsterdam-Rijnkanaal komen er in zoekgebieden A, C en D windmolens. Dan zijn er nog twee andere alternatieven: Knooppunt ABC en Knooppunt AB. 

Dinsdagavond zijn de eerste resultaten van het voorlopige MER-onderzoek gepresenteerd. Op basis van de opstellingsalternatieven die dinsdag zijn gepresenteerd gaat Antea nu verder met het tweede deel van de MER. Vervolgens wordt er een definitieve MER voor zoekgebieden voor windmolens in Diemen opgesteld. De verwachting is dat die na de zomer gereed is. De milieueffectrapportage wordt dan wederom voor zes weken ter inzage gelegd en dan kan iedereen weer zienswijzen indienen. Hierna moet de gemeenteraad een besluit nemen over wel of geen windmolenlocaties in Diemen. Een woordvoerder van de gemeente gaf aan dat de MER vooral een steun vormt voor de gemeenteraad op basis waarvan een besluit kan worden genomen over windmolenlocaties in Diemen.

145 meter

Tijdens de informatieavond werd duidelijk dat per zoekgebied in Diemen en Amsterdam eventueel een windmolen met een maximale hoogte van 145 meter kan worden geplaatst. Dit in verband met de aanvliegroutes van Schiphol. Ter vergelijking: de Rembrandttoren in Amsterdam is 150 meter hoog. Maar mocht de wet in de toekomst worden veranderd dan kan de hoogte van die windmolen(s) eventueel worden gewijzigd. 

Gemeenteraadslid Peter Prins van de Ouderenpartij Diemen vertelde dat er tegenwoordig geen windturbines met een hoogte van 145 meter meer worden gebouwd. Die zijn allemaal 200 meter hoog. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg gaf aan dat de gemeenteraad, als zij al akkoord gaat met het plaatsen van windturbines in Diemen, kan besluiten om op een of meerdere zoeklocaties een windmolen van 145 meter te plaatsen. Hoger is wettelijk uitgesloten.

Voor de duidelijkheid: het staat niet vast dat er in de zoekgebieden in Diemen ook windmolens worden geplaatst. Wethouder Sikkes-van den Berg heeft al vaker gezegd dat Diemen nog steeds bezig is met het onderzoek naar zoeklocaties voor windmolens en dat zorgvuldigheid in afwegingen vooropstaat in dit proces. Het college van B en W vindt het belangrijk dat de resultaten van de MER een rol spelen in het maatschappelijke debat over de opwekking van windenergie in Diemen.
Wethouder Sikkes-van den Berg heeft diverse keren benadrukt dat als er op basis van feiten en verifieerbare onderzoeken de afweging wordt gemaakt dat er geen locaties voor het opwekken van wind- of zonne-energie zijn te vinden in Diemen, dat dan ook een uitkomst is.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant