Burgemeester Van Bochove blikt terug en kijkt vooruit in eindejaarsgesprek.
Burgemeester Van Bochove blikt terug en kijkt vooruit in eindejaarsgesprek.
Audio

Burgemeester hekelt harde toon op sociale media

Politiek

WEESP - 2017 wordt een belangrijk jaar voor Weesp, stelt burgemeester Bas Jan van Bochove in een eindejaarsgesprek met André Verheul op Radio Weesp. Wordt het Gooise Meren of Amsterdam? Ook over het afgelopen jaar heeft de tijdelijke burgervader - hij heeft net een jaar 'bijgetekend' - wat te zeggen: "De manier waarop mensen denken elkaar te kunnen bejegenen in de sociale media, daar word ik niet vrolijk van."

Wat bedoelt u daar precies mee? 
"Onjuistheden, een nare en harde toon... De manier waarop mensen denken elkaar te kunnen bejegenen via sociale media zijn veranderd. Natuurlijk: onvrede is van alle tijden. Ik heb ook geen bezwaar tegen commentaar, het is goed als mensen van zich laten horen. Maar de toon die men kiest is wel veranderd. Ikzelf lees nauwelijks sociale media, maar ik word er wel op geattendeerd. Neem het pietenprotest: ik zou daar toestemming voor hebben gegeven en dat werd me erg kwalijk genomen. Maar de tegenstanders van zwarte piet hebben het recht om te demonstreren, daar hadden ze mijn toestemming helemaal niet voor nodig. Maar ik krijg wel van alles naar mijn hoofd geslingerd."

Raakt dat u? 
"Het raakt me niet, ik neem er kennis van. We hoeven het niets eens te zijn. In het pietenprotest heb ik geen standpunt ingenomen en ik heb geprobeerd beide kanten recht te doen. Als je wilt dat je mening gehoord of gelezen wordt, uit die mening dan zorgvuldig. Dat hoeft echt niet in prachtige volzinnen, maar wel fatsoenlijk. Laat iedereen in zijn waarde. Het speelt al langer, maar lijkt steeds erger te worden. Laten we een vorm kiezen waarin we met elkaar in gesprek kunnen blijven."

Beluister hier het fragment

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant