Igor Meuwese en Jan-Jaap Bakker van de Regio Gooi en Vechtstreek.
Igor Meuwese en Jan-Jaap Bakker van de Regio Gooi en Vechtstreek. Foto: Dick Jongerden

De Regio staat er na 50 jaar goed voor, maar er kan ook nog veel beter

Politiek

REGIO - De Regio Gooi en Vechtstreek (als uitvoerende samenwerkingsorganisatie van de gemeenten) bestaat 50 jaar. Al een halve eeuw wordt er, zonder dat je dat elke dag doorhebt, heel veel geregeld voor de bewoners van de gemeenten Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren.

"Je hebt meer met de regio te maken dan je denkt. Een voorbeeld: we halen het afval op. En als je met je kinderen naar het consultatiebureau gaat, dan heb je ook met een regiofunctie te maken", vertellen regiodirecteur Igor Meuwese en bestuurssecretaris Jaap Jan Bakker.

Waar begon de Regio vijftig jaar geleden mee?
"Het eerste wat we deden, en dat was ook echt de aanleiding om met de Regio te starten, had te maken met de enorme bouwopdracht waar onze regio en de rest van het land toen voor stond. Het was het staartje van de wederopbouw van ons land na de oorlog. Er moesten toen honderdduizend woningen per jaar gebouwd worden. De bestuurders van de regio vonden de Gooi en Vechtstreek toen wel vol genoeg. Ze stonden er niet om te springen om meer te gaan bouwen, ook vanwege de natuur. Ze werden op het matje van de minister geroepen. Die wees ons erop dat deze regio ver achterliep qua bouwopgave. Er waren wel wat plannetjes, maar die voldeden allemaal niet aan de gewenste aantallen woningen. De minister drong erop aan dat de Regio de problemen zou oppakken en zo was het samenwerkingsverband geboren."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant