Het open zicht op Aetsveld moet blijven.
Het open zicht op Aetsveld moet blijven. (Foto André Verheul)
Dossier: Gemeentefusie

Aanbestedingslijstje Weesp: woningen betaalbaar en Aetsveld groen

  Politiek

WEESP - Het open zicht op de Aetsveldsepolder handhaven. Die 'eis' stelt de gemeente Weesp aan de toekomstige fusiepartner. Het is nu aan Amsterdam en Gooise Meren om aan Weesp duidelijk te maken hoe ze dat kunnen garanderen.

Een groene Aetsveldsepolder is natuurlijk niet het enige wat Weesp belangrijk vindt. B en W hebben een heel rijtje met 'kernwaarden' en 'opgaven' opgesteld. Daar staat verder onder meer tussen: behoud van de huidige voorzieningen, in stand houden cultureel erfgoed, voldoende betaalbare woonruimte voor alle doelgroepen en het realiseren van een uitstekende verbinding tussen Weespersluis en het centrum. 

De lijst is onder meer opgesteld naar aanleiding van gesprekken met inwoners en organisaties.

Soort aanbesteding
De gemeenteraad trekt op donderdag 15 juni een hele avond uit om over dit 'kernwaarden- en opgavenprofiel' te spreken en het eventueel nog aan te vullen. Daarna is het aan Amsterdam en Gooise Meren om aan te geven in hoeverre ze tegemoet kunnen en willen komen. "Zie het als een soort aanbesteding", zegt loco-burgemeester Astrid Heijstee. 

Keuze
Eind september moet het antwoord van Amsterdam en Gooise Meren binnen zijn. Daarna volgt er nog een participatieronde met inwoners. In november maakt de gemeenteraad de afweging die leidt tot een keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren. 

Cijfers
Eerder kwam de raad al tot de conclusie dat Weesp moet fuseren of vergaand samenwerken met óf Amsterdam óf Gooise Meren. Naast de kernwaarden zijn nu ook tal van cijfers beschikbaar op basis waarvan een objectief vergelijk tussen beide huwelijkspartners kan worden gemaakt.

In de krant van komende woensdag meer over de kernwaarden van Weesp. 

Hier ons Dossier Gemeentefusie


Ook heel belangrijk, zegt Weesp: betaalbaren woningen voor alle doelgroepen.


22 reacties
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten