Foto: Pixabay
Dossier: Gemeentefusie

Amsterdam heeft Weesp het meeste te bieden

  Politiek

WEESP - De inwoners van Weesp kunnen bij een verregaande gemeentelijke samenwerking of fusie overduidelijk meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren.

Onderzoeksbureau KplusV uit Arnhem zette beleid en taken van Weesp af tegen dat van Amsterdam en Gooise Meren. Op nagenoeg alle punten komt het grote Amsterdam als een krachtiger partner uit de bus dan de nieuwe gemeente Gooise Meren, die op veel terreinen nog haar weg moet vinden.

De onderzoekers keken onder meer naar economie, sociale voorzieningen, infrastructurele projecten, sport, cultuur en WMO.

Woonlasten
Wat betreft woonlasten (ozb, afval en riool) lijkt een fusie hoe dan ook voordeliger voor de Weespers, omdat in Weesp de ozb flink hoger is dan in Amsterdam en Gooise Meren. Amsterdam is in dat geval iets gunstiger voor kopers, Gooise Meren pakt mogelijk iets gunstiger uit voor huurders.

Spel nog niet gespeeld
Dit alles betekent niet dat het spel al gespeeld is: integendeel. Weesp heeft namelijk een aanbestedingslijst van eisen en wensen opgesteld en wil van beide gemeenten weten in hoeverre ze daarin tegemoetkomen. Om eens twee punten te noemen: het behouden van het open landschap rond Weesp en de invloed van Weespers bij beslissingen die Weesp aangaan. Wat nou als de garanties van Amsterdam op die gebieden achterblijven?

De gemeenteraad van Weesp neemt in november een beslissing over de bestuurlijke toekomst.

Vergelijk
Lees hier verder in de krant voor het uitgebreide vergelijk Amsterdam - Gooise Meren.


19 reacties
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten

WeesperNieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail