<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Dossier: Gemeentefusie

Amsterdam: 'kernwaarden Weesp bij ons geborgd'

  Politiek

WEESP - Amsterdam ziet zichzelf als een reële fusiepartner voor Weesp. Burgemeester Van der Laan schrijft dat namens zijn college van B en W in een brief aan Weesp.

De gemeenteraad van Weesp stelde eerder dit jaar de kernwaarden van onze stad vast en vroeg zowel Amsterdam als Gooise Meren om daarop te reageren. Amsterdam heeft de reactie nu gestuurd.

In de begeleidende brief stelt het college van Amsterdam onder meer: "Amsterdam herkent zich in het kernwaardenprofiel van Weesp" en "De kernwaarden van Weesp zijn dan ook geborgd bij een fusie met de gemeente Amsterdam, mede met behulp van de bestuurlijke en de financiële slagkracht die Amsterdam kan bieden."

Afstand
Het college van Amsterdam gaat ook in op het verschil in omvang tussen de beide gemeenten en wat dat voor een gevolgen zou kunnen hebben bij een eventuele fusie. "Het schaalverschil is onmiskenbaar en de afstand tussen bestuur en burger wordt daarmee voor inwoners van Weesp groter. Dit betekent echter niet dat Weesp zijn eigenheid hoeft te verliezen. In Amsterdam werken we gebiedsgericht. Dat zou na een fusie betekenen dat er in Weesp een aantal ambtenaren, het zogenaamde gebiedsteam, zich exclusief zou bezighouden met Weesp om in samenwerking met bewoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties te bekijken wat er nodig is in het gebied."

Eigen loket
Bij een eventueel samengaan met Amsterdam, behoudt Weesp het huidige gemeentelijk loket, zodat de dienstverlening binnen handbereik blijft, belooft het Amsterdamse college.

En verder: "Weesp zal ook fysiek zijn eigen karakter behouden. Amsterdam is een groene stad en ontleent daaraan mede zijn aantrekkingskracht. Het is een van de weinige metropolen die niet tot de randen is volgebouwd en die eigenschap willen we behouden. Tegenover de gevoelde nadelen van schaalvergroting staat dat inwoners en ondernemers van Weesp tegen lage lasten toegang krijgen tot de goede voorzieningen van de gemeente Amsterdam."

Gehele brief
De gehele brief van Amsterdam en de uitgebreide beantwoording van de Weesper vragen zijn via deze link te vinden. 

Gooise Meren
De gemeenteraad van Weesp neemt in november een besluit over de gewenste samenwerkingspartner, waarbij naast Amsterdam ook Gooise Meren in beeld is.

Gooise Meren is nog bezig met burgerparticipatie en heeft de reactie op de kernwaarden van Weesp daarom nog niet af.

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten
 

WeesperNieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>