<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Dossier: Gemeentefusie

Als Weesp geen keuze maakt, doet de provincie het

  Politiek

WEESP - Het voorstel voor het besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Weesp is klaar. Het college van B en W geeft geen advies en laat de keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren helemaal aan de gemeenteraad.

Bij voorstellen aan de gemeenteraad is het gebruikelijk dat het college een voorkeur of advies geeft. In dit geval dus niet. "De keuze is van zulk wezenlijk belang voor de toekomst van de gemeente Weesp, dat het college de keuze overlaat aan de gemeenteraad. Het is aan hen om alle beschikbare informatie af te wegen en gezamenlijk tot een definitieve keuze te komen voor één van beide opties", zo luidt de verklaring.

Waar beslist de raad eigenlijk over?
De gemeenteraad moet op 9 november kiezen om te komen tot een fusie met Amsterdam of Gooise Meren. In beide gevallen is het besluit verder hetzelfde: komen tot een ambtelijke fusie, die op termijn leidt tot een bestuurlijke fusie.

Bij een ambtelijke fusie gaat alleen de uitvoering samen (het ambtenarenapparaat). Bij een bestuurlijke fusie gaat de gemeente Weesp ook bestuurlijk op in het grotere geheel en verliest het de eigen gemeenteraad. De bestuurlijke fusie vindt volgens B en W niet plaats in de komende raadsperiode (2018-2022).

Wat als...?
Mocht de gemeenteraad van Weesp op 9 november niet tot een besluit komen, dan raakt Weesp de regie over de bestuurlijke toekomst kwijt, zo staat in het voorstel. De provincie zal dan voor Weesp een besluit nemen, waarbij Weesp waarschijnlijk een gemeentelijke herindeling binnen de Gooi en Vechtstreek aan zal moeten gaan (Amsterdam is dan buiten beeld). 

Het college adviseert de gemeenteraad nadrukkelijk - dat dan weer wel - om op 9 november daadwerkelijk een keuze te maken.

* Hier staat een link naar het raadsvoorstel.


reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten
 

WeesperNieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>