<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Twitter Cees Sluijk
Dossier: Gemeentefusie

Referendum gemeentefusie dichtbij, besluit toekomst uitstellen

  Politiek

WEESP - Er komt zeer waarschijnlijk een raadgevend referendum over de bestuurlijke toekomst van Weesp. Het comité Zelfstandig Weesp heeft een referendum aangevraagd. Mocht het referendum er definitief komen, dat moet de gemeenteraad de keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren uitstellen.

Jan Renzenbrink (CDA) heeft gisteravond namens de gemeenteraad de steunbetuigingen in ontvangst genomen voor de aanvraag van een raadgevend referendum. Het comité ontving vervolgens de formulieren die nodig zijn om het referendum te organiseren. Er zijn daarvoor 500 handtekeningen nodig. Die moeten nu door het comité verzameld worden. 

Maart 2018
Mogelijk wordt dit referendum tegelijk gehouden met de gemeenteraadsverkiezingen, 21 maart 2018. Een onafhankelijke commissie buigt zich over de vraagstelling. De raad beslist. 

Beslissing uitstellen
De gemeenteraad behandelt op 9 november het voorstel voor de bestuurlijke toekomst en neemt een besluit over welke kant het opgaat: Amsterdam of Gooise Meren. 

Mocht het referendum doorgaan, dan heeft dat een opschortende werking voor dat besluit. De raad zal wel debatteren, maar een besluit uitstellen tot na het referendum.

Provincie
De provincie Noord-Holland heeft aangegeven dat Weesp daarvoor de tijd kan krijgen. 

In het raadsvoorstel schrijven B en W dat wanneer de raad niet op 9 november beslist, de provincie de regie zal overnemen. "Als Weesp niet beslist, doet de provincie het." Dat geldt alleen wanneer de raad er zelf niet uitkomt. Het referendum verandert de zaak.


reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten
 

WeesperNieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>