Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek.
Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek. Foto: Bastiaan Miché

Regiovoorzitter hoopt nog op ommekeer in Weesp

Politiek

WEESP Waarschijnlijk of niet, voorzitter Pieter Broertjes van de Regio Gooi en Vechtstreek hoopt dat de gemeenteraad van Weesp nog op andere gedachten gebracht kan worden en toch kiest voor aansluiting bij Gooise Meren.

Dat zegt Broertjes deze week in het tweewekelijks gesprek dat hij als burgemeester van Hilversum heeft met de Gooi en Eembode/HilversumsNieuws en GooiTV. De uitspraken over Weesp doet hij als voorzitter van de Regio.

"We hebben nog een week om ze op andere gedachten te brengen. Maar we hebben natuurlijk alles al in stelling gebracht. Ik zou het jammer vinden. Het is een huwelijk van 43 jaar dat eenzijdig wordt ontbonden. Wij houden nog steeds van Weesp dus aan ons zal het niet liggen. Ik zou het ook logisch vinden dat Weesp in onze regio blijft."

37e wijk van Amsterdam
De Weesper raad geeft er de voorkeur aan het 23e gebiedsdeel van Amsterdam te worden. Broertjes maakt daar in zijn reactie een overdrijving van. "Ze worden anders de 37ste wijk in Amsterdam. Dan mogen ze achteraan aansluiten. Ik weet niet of dat nou zo'n voordeel is. Maar de inwoners van Weesp en hun raadsleden gaan daar zelf over. De keuze voor Amsterdam zou een hele verrassende uitkomst zijn van het proces."

Sentiment
Op de vraag of er nog regionale krachten op gang komen om Weesp in extremis alsnog richting de regio te sturen, wijst Broertjes naar Gooise Meren. "Dat ligt natuurlijk vooral op de weg van de burgemeester van Gooise Meren. Daar zou de fusie gestalte moeten krijgen. Het is in die zin een beetje jammer. Het had zeven jaar geleden al gekund", zo verwijst hij naar de vorming van Gooise Meren, waar Weesp toen we bij wilde aansluiten. Bussum hield dat tegen.

Broertjes: "Daar zitten nogal al wat sentimenten. Dat is jammer. Ik zeg als Regiovoorzitter: blijf bij ons. Amsterdam is toch ver weg, ook voor Weesp."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant