<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Pixabay
Actueel Dossier: Gemeentefusie

Referendum bestuurlijke toekomst Weesp ineens zeer onzeker

  Politiek

WEESP Het Comité Zelfstandig Weesp zet de aanvraag voor het referendum over de toekomst van Weesp zeer waarschijnlijk niet door. "We hebben er uren over vergaderd en we voelen ons vreselijk bezwaard. Maar we zijn gekke Henkie niet", zegt Gjalt Zondergeld namens het comité.

Het comité loopt tegen de regels van de referendumverordening aan. Er mag alleen een volksraadpleging worden gehouden over een besluit dat voorligt aan de gemeenteraad. Dat voorstel is: een keuze tussen ambtelijke en later bestuurlijke fusie met Amsterdam of met Gooise Meren. Het comité wil echter een referendum over een zelfstandig Weesp, ja of nee. 

Achterdeur: 'geen van beide' 
De zelfstandigheid ligt echter niet voor: dat besluit is al genomen. Het comité wist dat en hoopte via een achterdeur toch een uitspraak over zelfstandigheid te forceren. Het referendum zou dan drie antwoordopties moeten kennen: Amsterdam, Gooise Meren of geen van beide. 

De referendumverordening staat dat toe, maar volgens Zondergeld wil het presidium (de fractievoorzitters van alle raadspartijen) er niet aan. 

Gekke Henkie
In deze wetenschap zou het doorzetten van de referendumaanvraag niet correct zijn tegenover de
mensen die de aanvraag hebben ondersteund, zo legt Zondergeld uit. "Het overgrote deel van deze mensen heeft getekend in de veronderstelling dat er keuze over zelfstandigheid was. En die is er niet. Als je alleen kunt kiezen uit Amsterdam en Gooise Meren, kies je altijd voor fusie. En wij willen absoluut niet dat we met ons referendum nu juist een legitimatie verschaffen voor een fusie. We zijn gekke Henkie niet."

Hopen op
Het comité heeft volgens Zondergeld wel voldoende ondersteuning (minstens 466 ondertekende ondersteuningsformulieren). De aanvraag moet uiterlijk 6 november gedaan worden. "Als het zo blijft, dan doen we de aanvraag niet. Mochten de fractievoorzitters toch nog de sportiviteit opbrengen om de derde optie toe te voegen, dan zetten we alsnog de aanvraag door. Daar hoop ik natuurlijk op."

Teleurgesteld
Zondergeld brengt het nieuws met bezwaard gemoed. "Het is zonde van het vele werk. Uiteraard zullen veel mensen die een handtekening hebben gezet nu teleurgesteld zijn. Maar het blijkt niet het referendum te kunnen worden zoals wij wilden - en waarvoor die mensen hebben getekend. Een uitspraak over zelfstandigheid zit er niet in. Tenzij het presidium toch... enfin, daar hopen we nu maar op."
Gjalt Zondergeld van het Comité Zelfstandig Weesp


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.