Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Raad zit enorm in de knoop met referendum

Politiek

WEESP - Het referendum over de bestuurlijke toekomst van Weesp is onderwerp van een steeds grotere politieke discussie binnen het stadhuis van Weesp. Het is niet ondenkbaar dat de volksraadpleging daardoor op losse schroeven komt te staan.

Het gaat om twee zaken: de formulering van de vraag en de datum waarop het referendum gehouden moet worden. Een commissie van onafhankelijke deskundigen heeft een voorstel voor de vraagstelling gedaan, maar daar wordt binnen de raad anders over gedacht.

B en W hebben al een alternatief bedacht. De discussie draait om de interpretatie van de rammelende referendumverordening en daarmee de legitimiteit van het referendum. Formeel moet het referendum gaan over een voorliggend raadsbesluit (fuseren met Amsterdam ja of nee). Sommige partijen zien dat als een verkapte vraag of er wel of niet gefuseerd moet worden, terwijl zelfstandig een gepasseerd station is. Een andere vraag zou de geldigheid van het referendum in gevaar brengen, zeggen anderen. De raad spreekt er vanavond over in een extra commissievergadering en velt een oordeel in een extra vergadering op 22 december.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant