Afbeelding
Foto: André Verheul

Inschattingen 'prijskaartje Amsterdam' lopen sterk uiteen

Politiek

WEESP - Wat gaat het kosten als Weesp de Regio Gooi en Vechtstreek gaat verlaten? De schattingen van deze 'ontvlechtingskosten' lopen sterk uiteen en zijn inzet van een discussie die momenteel in gemeentelijke kringen woedt.

De discussie is aangezwengeld door De Gooi- en Eemlander, die berekende dat het prijskaartje wel eens kan oplopen tot ruim 15 miljoen euro. Dat is ruim vijf keer zoveel als de 2,7 miljoen die het bureau K plus V berekent en waar de gemeenteraad van Weesp zich tot dusver op baseerde.

Aannames
Het moeilijke in deze kwestie is dat het draait om indicaties en aannames. Concrete cijfers liggen nergens vast.

Onderhandelen
B en W van Weesp stellen dat de uiteindelijke kosten onderwerp van onderhandeling zijn. Ze zijn bovendien afhankelijk van timing en logische momenten voor uittreding. Het stadsbestuur schat in dat de berekening van K plus V reëler is dan die van de krant. B en W rekenen dat voor in de beantwoording op schriftelijke vragen van raadslid Gerton van Unnik.

Regio
De Regio Gooi en Vechtstreek doet er geen uitspraak over. "We zijn pas aan zet als Weesp ook daadwerkelijk gaat uittreden", laat de woordvoerster desgevraagd weten.

De Regio Gooi en Vechtstreek is de uitvoeringsinstantie namens de gemeenten in deze regio. Weesp stapt eruit als er gekozen wordt voor een gemeentefusie met Amsterdam. De financiële consequenties zijn voor de uittredende gemeente: Weesp (en dus Amsterdam). Bij een keuze voor Gooise Meren zijn er geen financiële consequenties: Weesp blijft dan samenwerken binnen de Regio Gooi en Vechtstreek. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant