Afbeelding
Foto: André Verheul

Aanslag ozb kan tegenvaller zijn

Politiek

WEESP - De gemeente heeft de belastingen niet verhoogd en toch valt bij ongeveer 500 Weesper huishoudens komende week een substantieel hogere ozb-aanslag in de bus. Het gaat om een stijging van enkele tientjes tot tweehonderd euro.

De onroerendzaakbelasting (ozb) wordt berekend op basis van de waarde van de woning. Deze WOZ-waarde is in het verleden niet altijd op de correcte manier berekend, zo meldt wethouder Joop Overmars (WSP) van Financiën. "De waarderingsmethode van de gemeente is vorig jaar in eerste instantie afgekeurd. De correcties leiden in een aantal gevallen tot behoorlijke afwijkingen." Daarnaast hebben de stijgende prijzen op de woningmarkt invloed op de WOZ-waarde. Omdat niet alle woningen evenredig in prijs zijn gestegen, leidt ook dat tot onderlinge verschuivingen. "De gemiddelde waardestijging in Weesp is 10,6%. Maar sommige woningen stijgen wel 30 tot 40%, soms zelfs tot 100% aan toe", aldus Overmars. Hij ziet met name een stijging bij de goedkopere woningen, zoals in de stationsbuurt. Ook in Aetsveld zijn de prijzen opgelopen.

De gemiddelde stijging compenseert de gemeente met het verlagen van het ozb-tarief. De totale opbrengst van de ozb blijft daardoor gelijk, behoudens een inflatiecorrectie van 1,4%. Maar de onderlinge verschillen kan de gemeente niet compenseren: daarom zal de ene woningeigenaar naar verhouding meer betalen, terwijl het bij een ander gelijk blijft of zelfs daalt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant