Afbeelding

Dit is wat er gebeurt als je besmet raakt door het Weesper triatlonvirus

Sport

WEESP - Het Weesper triatlonvirus blijft nieuwe slachtoffers maken. Waarom raken zo veel Weespers besmet? En wat gebeurt er dan met je? 

Ook dit jaar duikt er weer een aantal debutanten het water van Smal Weesp in. Gespannen of zelfverzekerd, goed getraind of... nou ja, ze zullen er zondag snel genoeg achterkomen tijdens de 26e WeesperNieuws kwarttriatlon. Het is hoe dan ook een dingetje, die triatlon in Weesp. Overal waar je komt, hoor je er mensen over. En als je niet oppast, word je er ook mee besmet.

Kan ik ook
Dat zit zo. Aan de triatlon doen alleen al 180 Weespers mee, dus komt er veel publiek. En die toeschouwers zien al die bekenden met een rood hoofd door de stad zwoegen en denken bij zichzelf: dat kan ik toch ook? Die vraag is het gevaarlijkst. Want op het moment dat je daar voor jezelf een bevestigend antwoord op geeft, is de incubatietijd begonnen. 

Trainen, trainen, trainen
En zo gaat de aanwas maar door. Af en toe valt er ook weer iemand af, want ook zo'n kwarttriatlonnetje zoals in Weesp (1 km zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen) gaat je niet in de koude kleren zitten. Je bent toch al snel een maandje of drie, vier, vijf, twaalf aan het voorbereiden. Zullen we eens een dwarsdoorsnede maken van een gemiddelde recreatieve triatleet? Globaal trainingsschema: een keer in de week zwemmen, een of twee keer per week fietsen, zeker twee keer per week lopen, vooral ook die fiets- en looptraining combineren en vanaf medio juli het liefst nog een paar keer de wetsuit uitproberen in de Vecht. Daar moet je wel tijd voor hebben. En als je die tijd gevonden hebt, moet je je bij elke training - weer of geen weer - telkens helemaal in het zweet hijsen.

Quanta costa?
Dat zijn er nog de spullen. Hoewel een stukje lopen of fietsen niets kost, slinkt bij een beginnende triatleet de portemonnee sneller dan het buikvet. In volgorde van de wedstrijd: trisuit, wetsuit, zwembril, triatlonfiets met alles erop en eraan, helm, fietsschoenen, fietsbril, hardloopschoenen en een voorraadje energybars. Dan hebben we het nog niet over trainingskleding, lidmaatschappen van loopclubjes en fitnesscentra, het nieuwste gps-gestuurde sporthorloge en een zwembadabonnement. Vijftienhonderd euro, vijftienduizend euro? Ligt aan je fiets. Calculeer ook de fysiotherapeut in, want die vervelende blessure loop je gegarandeerd een keer op. Laten we hopen dat het niet meteen een gebroken sleutelbeen is na een momentje van onachtzaamheid op de racefiets - want daar gaat je eigen risico.

Meevallers 
Aan de andere kant zijn er ook financiële meevallers. Je gaat niet meer naar dancefeesten en de kroeg (je hebt er niet eens tijd voor) en zelfgemaakte pastasalades (koolhydraten, belangrijk) zijn verrassend goedkoop. Toch blijft het een kwestie van opoffering. Ondanks al die ellende groeit de populariteit van de triatlonsport in het algemeen en die in Weesp in het bijzonder als kool. Voedingstip tussendoor: nooit kool eten voor de wedstrijd. Nog zoiets: als je besmet bent met het triatlonvirus, word je een halve voedingsdeskundige, ga je magnesium drinken en hoor je jezelf praten over hypertoon.

Triatlon is een gevarieerde sport, je gebruikt meerdere spiergroepen, je bent gezond bezig, het geeft je energie, je komt wat strakker in je vel te zitten en triatleten onder mekaar zijn erg lief en aardig. Wat de wedstrijd in Weesp zo mooi maakt, is dat het publiek er bovenop zit en enthousiast is. Weesp is daarin niet uniek, maar het helpt wel enorm.

Pas op: verslaving ligt op de loer
Kortom: de WeesperNieuws Triatlon is here to stay. Want misschien wel doordat je je al die zelfverkozen 'ellende' moet laten welgevallen, is de voldoening des te groter. Vraag een willekeurige atleet achter de finishlijn wat hij of zij ervan vond en tien tegen één dat het gaat over de fantastische sfeer. Wie voor de eerste keer onder groot applaus de finish op het Grote Plein passeert zegt óf "dit nooit meer" óf "dit was echt geweldig". Wat vaak in beide gevallen op hetzelfde neerkomt: volgend jaar weer meedoen. Verslaving ligt nu eenmaal op de loer.

Die glorieuze intocht op het Grote Plein, daar doe (en laat) je nu eenmaal alles voor.


De WeesperNieuws Triatlon is op zondag 6 september. De inschrijving voor de editie van 2016 gaat medio januari 2016 open. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief