Annemarie Worm en Marten Snijder lezen een Rotary-plaquette op een watertank in Kenia.
Annemarie Worm en Marten Snijder lezen een Rotary-plaquette op een watertank in Kenia.
Foto's

Gezonder leven in Kenia dankzij inzet Rotary Weesp

Verenigingen

WEESP - Marten Snijder uit Weesp en Annemarie Worm uit Muiden brachten namens de Rotary Weesp, Vechtstreek Noord een bezoek aan een waterproject in Kenia. Ze zagen met eigen ogen hoe dankzij de bijdrage van de Rotary de leefomstandigheden verbeteren en daarmee de gezondheid van de bewoners toeneemt.

De Rotary zet zich al jaren in voor het bouwen van watertanks in de regio Nakuru, waar een teveel aan zout en fluor in het grondwater zit. Het opvangen en zuiveren van regenwater is dan ook veel gezonder en dat gebeurt via de watertanks.

Toiletten 
Met een tank in de buurt behoort de dagelijkse kilometer lange wandeling naar schoon drinkwater tot het verleden. In een tempo van veertig per maand wordt binnenkort de zesduizendste tank in dit grote gebied geplaatst. Bovendien worden er sanitaire voorzieningen aangelegd, zoals schone toiletten op scholen.

Financiering
Snijder legt uit dat de Kenianen de tanks kunnen kopen via microfinanciering. "Circa 20 vrouwen komen maandelijks bijeen en leggen hun spaargeld op tafel, dat heet 'table banking'. Met dit geld worden leningen gegeven waarmee de vrouwen niet alleen watertanks kunnen kopen, maar ook kunnen investeren in bijvoorbeeld kippen en vee. De Rotary verzorgt het startkapitaal en rekent geen rente."



Bij een lagere school, waar nu schone toiletten zijn.

Blije gezichten bij de schoolkinderen.

Table banking met hulp van de Rotary levert de inwoners veel op.

Dankzij de watertanks is dit is niet meer nodig.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant