Werkzaamheden N236 duren al jaren.
Werkzaamheden N236 duren al jaren. Foto: André Verheul

Rechter buigt zich over snelheidsboetes N236

Buurt / wijk

WEESP - Dat er afgelopen voorjaar te hard is gereden bij de Vechtbrug is het gevolg van de onduidelijke verkeerssituatie destijds. Dat stelt de heer De Ronde uit Weesp. Hij was een van de mensen die een fikse boete in de bus vond, maar hij ging daar niet mee akkoord. De Weesper tekende bezwaar aan. Maandag kwam de kwestie in Almere voor de rechter.

Dat De Ronde niet de enige verbolgen automobilist was, werd in mei al duidelijk toen WeesperNieuws publiceerde over de stapel boetes. Onder het bericht verschenen al snel tientallen boze reacties. De verkeerssituatie werd als onduidelijk ervaren, waardoor veel weggebruikers niet door zouden hebben gehad dat ze te snel reden.

Boetes waren te hoog
De boetes waren bovendien ook nog eens fors, tussen de 100 tot zelfs boven de 1000 euro. Dat komt omdat snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden extra zwaar worden beboet vanwege het risico waaraan wegwerkers en andere weggebruikers worden blootgesteld.

Volgens De Ronde zijn er nog meer mensen in verweer gegaan. Zo ontmoette hij maandag in de rechtbank een inwoner van Driemond, die ook vindt dat de boete onterecht is. Volgens de officier van justitie waren de snelheidscontroles vooraf bekend en was de snelheidsbeperking voor de weggebruiker duidelijk en zichtbaar. Dat heeft De Ronde maandag bij de rechter weerlegd: "Begin maart stonden er borden van 80 km langs de weg die vanaf het begin van de wegwerkzaamheden niet zijn afgedekt of weggehaald. Drie weken later waren die borden wel afgedekt. Er hebben ook een periode geen borden van 50 km gestaan, want toen werd het verkeer geleid door verkeersregelaars. Door al deze verwarring werd er te hard gereden."

Weesper stelt dat Openbaar Ministerie verweer niet serieus neemt
De Weesper vindt dat het Openbaar Ministerie zijn verweer niet serieus genoeg neemt: "Ze staan er niet voor open om dit kritisch te bekijken. Vragen van mijn kant worden niet of nauwelijks beantwoord. Ze denken dat dit allemaal maar zo kan of ze zijn misschien bang voor een precedent. Want als ik gelijk krijg, wat betekent dat dan voor al die andere boetes?"

De Ronde had het idee dat de rechter zijn relaas met meer belangstelling aanhoorde. Hij is dan ook benieuwd naar haar uitspraak, die over twee weken wordt verwacht. "Het gaat me niet eens zozeer om die 116 euro. Het gaat me erom dat het onredelijk is om verkeersboetes uit te schrijven als de verkeerssituatie onduidelijk is."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant