Nadine van Handjehelpen en Janine halen graag samen een frisse neus.
Nadine van Handjehelpen en Janine halen graag samen een frisse neus. Foto: Arnaud Mooij
Voor elkaar

Handjehelpen

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen. 

'Match tussen vrijwilliger en hulpvrager is een must'


WEESP Handjehelpen is een vrijwilligersorganisatie die met vrijwilligers en stagiairs hulp biedt aan kinderen en volwassenen met een beperking, een chronische ziekte of gedragsproblemen. Ook mantelzorgers hebben hier baat bij, want die hebben als Handjehelpen langskomt even de handen vrij. Regiocoördinator Natascha Dhondt vertelt hier meer over.

Welke hulp biedt Handjehelpen?
"Wij geven mensen van alle leeftijden een steuntje in de rug als er sprake is van een beperking. Die beperking kan van alles zijn: van lichamelijk en verstandelijk tot psychiatrisch en zintuiglijk - of een combinatie hiervan. De hulp die wij bieden kan ook praktisch zijn, maar de nadruk ligt vooral op het sociale contact. Denk hierbij aan samen een boodschapje doen, een praatje maken, lekker wandelen of iemand motiveren een activiteit te ondernemen."

Hoeveel Weespers maken gebruik van Handjehelpen?
"Zo tegen de veertig. Dat kunnen mensen zijn met een ernstige chronische ziekte die we thuis opzoeken of waarmee we - als de situatie dat toelaat - lekker even naar buiten gaan. Maar we bieden in Weesp ook hulp aan gezinnen waarin bijvoorbeeld autisme een rol speelt, of waarbinnen kinderen leerproblemen hebben."

'Als Handjehelpen langskomt, heeft de mantelzorger even vrij'

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
"De een zoekt actief naar ondersteuning en meldt zichzelf aan, maar er zijn ook organisaties zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, het sociaal team en het gemeentelijk WMO-loket die naar ons doorverwijzen. Een indicatiestelling is niet nodig, want wij leveren informele zorg."

Een recent succesverhaal?
"Een vrijwilliger heeft een Weesper geholpen bij het opruimen en opknappen van een verrommelde, verwaarloosde woning. Deze hulpvrager vindt de eigen woning nu weer een fijne plek, iets dat heel belangrijk is voor het welzijn."

Het mooie aan het werk bij Handjehelpen?
"Het maken van de juiste match tussen vrijwilliger en hulpvrager. Dan kun je zo veel bereiken! We besteden dan ook veel aandacht aan het op elkaar afstemmen van leeftijden en interesses. Het is heel dankbaar werk, we maken mensen vaak echt blij. Soms zegt een cliënt: als ik er bovenop kom, wil ik ook anderen helpen."

www.handjehelpen.nl of bel Natascha Dhondt: 06 - 14 57 60 39.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant