Marjan Bijzet: 'Iedereen moet kunnen meedoen aan de samenleving.'
Marjan Bijzet: 'Iedereen moet kunnen meedoen aan de samenleving.' Foto: Pixabay
Voor elkaar

Adviesraad Sociaal Domein Weesp

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen. 

De Adviesraad Sociaal Domein Weesp geeft gevraagd en ongevraagd advies


WEESP De Adviesraad Sociaal Domein Weesp geeft het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd advies over de ontwikkeling en uitvoering van het beleid binnen het sociaal domein. Secretaris Marjan Bijzet vertelt hier meer over.

Wat doet de Adviesraad?
"Soms ziet een beleid of regeling er op papier heel goed uit, maar werkt het in de praktijk toch minder goed. Wij geven het college van B en W gevraagd en ongevraagd feedback zodat het beleid kan worden verbeterd. We vergaderen maandelijks. Als het college ons inschakelt dienen we binnen zes weken een advies op te stellen. Wij geven dus geen een-op-een-vrijwilligershulp aan mensen en zijn daarom een buitenbeentje binnen het Voor Elkaar-netwerk. Maar we dragen wél bij aan een betere samenleving en doen dat bovendien op vrijwillige basis, vandaar onze deelname aan het netwerk."

Noem eens een paar voorbeelden van gevraagd advies?
"Dit jaar zijn onder meer het concept Beleidsregels Bijzondere Bijstand en het concept Beleidsregels Bestuurlijke Boete door de wethouder aan ons voorgelegd. Die hebben we binnen de adviesraad bestudeerd en besproken en wij hebben bijvoorbeeld aangegeven welke onderdelen duidelijker beschreven zouden kunnen worden. Met inachtneming daarvan hebben beide concepten van ons een positief advies gekregen."

Geen een-op-een-hulp maar wel als vrijwilliger werken aan een betere samenleving

En ongevraagd advies?
"Afgelopen september hebben we vanwege de 'Week van de toegankelijkheid' aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van Weesper voorzieningen, winkels en horeca voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. En in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar hebben we in 2017 een lijst met aandachtspunten opgesteld en aangeboden aan de lokale politiek. Daarin benadrukten we onder meer het gebrek aan maatwerk, het bestaan van wachtlijsten voor behandeling en het heersende wantrouwen omtrent het waarborgen van de privacy. Dat heeft toen een goede discussie opgeleverd."

Het mooie aan dit vrijwilligerswerk?
"Het sociaal domein is afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De lokale overheden hebben veel meer verantwoordelijkheid en plichten gekregen. Dat bracht zowel mooie kansen als moeilijke afwegingen met zich mee. Ik vind het mooi om een steentje bij te dragen aan een goed sociaal beleid voor alle Weespers, zodat iedereen - zo lang mogelijk - kan meedoen aan de samenleving."

www.adviesraadsociaaldomijnweesp.nl / 06-51 76 63 84.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant